Четвер , 28.03.2024

Степан Барна: В області реалізовуються понад тисячу об’єктів на умовах співфінансування

42 об’єднанні територіальні громади, 47% території та 53% населення – це ті цифри, які говорять: реформа децентралізації на Тернопільщині підтримується та активно впроваджуються.

Крім того, до кінця року тут відбудуться вибори ще у семи громадах.

Степан Барна, голова ТОДА, слушно зауважив, що Тернопільська область, починаючи з 2015 року, була однією з лідерів реформи децентралізації і такою залишається надалі.

Саме децентралізація, за його словами, дозволила органам місцевого самоврядування і людям взяти відповідальність на себе.

“Ми проаналізувати бюджети громад після об’єднання і вони зросли вдвічі, а подекуди – удесятеро. Прикладом є Великогаївська громада, яка стартувала у 2015 році з 7 млн. грн, а сьогодні її бюджет – майже 80 млн. грн. Також це Великодедеркальська громада, яка є значно меншою по потужностях, але її бюджет зріс з 2,5 млн. грн. майже до 25-ти. І це є прикладами успішного господарювання і успішної здатності використовувати можливості, надані державою”, – підкреслив Степан Барна.

Також, акцентував голова ТОДА, за останні три роки капітальні вкладення в область з державного бюджету зросли в 30 разів.

“У 2018-му з фонду регіонального розвитку ми отримали 194 млн. грн., тоді як у 2014 році це було 12,5 млн. грн. Загалом, за підсумками року, на капітальні вкладення область отримала майже 2 млрд. грн.

За ці кошти реалізовуються понад тисячу об’єктів на умовах співфінансування з державного і місцевого бюджетів. Оце і є ключовим сигналом, коли зміни торкаються усіх 1050 населених пунктів краю”, – сказав Степан Барна.