П’ятниця , 19.04.2024

Тимошенко у Тернополі розповіла, як зменшити державний борг України

Сьогодні, 13 листопада, на Тернопільщині перебуває лідер політичної партії ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

В рамках свого партійного візиту майбутній кандидат у президенти відвідала “Український Єрусалим” у Зарваниці, провела зустріч з виборцями у Теребовлі, а також у Тернополі поспілкувалася з місцевими журналістами.

Під час прес-конференції було піднято питання про Державний борг України, який зараз становить 82% ВВП.

 «Після 2008-го року я передала уряду Януковича державний борг – 30% ВВП. Зараз нас втягнули у боргову яму на 82% ВВП. Це при тому, що згідно Конституції він мав становити не більше 60%. Але злочинний уряд Януковича змінив Конституцію і виключили обмеження з Закону», – розповіла політик.

За її словами проблема полягає не лише в величині боргу, але й вартості його обслуговування.

«У рік потрібно віддавати більше 300 млрд грн! Для порівняння – на всю оборону виділяється 85 млрд грн, на Пенсійний фонд – 125 млрд грн на рік. Нас просто втягнули в авантюру, яка посилилася. Це  велика частина видатків із бюджету, які треба платити за обслуговування боргу», – переконана Юлія Тимошенко.

На думку лідера  «Батьківщини», потрібно вжити певні кроки, які б зупинили зростання і скоротили держборг.

Перший – провести повне перекредитування держборгів і знизити обслуговування за ними із 13-14% річних до 3-4%.

«У Польщі середній показник обслуговування боргів коливається між 3-4% річних, у нас – 13-14%, а облігації внутрішніх позик річні коштують 17%. Нас просто безпрецедентно грабують», – наголосила політик.

Другий – скоротити абсолютно бездумні видатки бюджету та вивільнити кошти, щоб залучити їх на реальні потреби.

Третій – відмовитися від надмірного використання Облігацій внутрішньої державної позики, як механізму наповнення бюджету.