П’ятниця , 29.03.2024

У зв’язку з чим підняли тарифи на проїзд у маршрутках та тролейбусах Тернополя?

З 1 листопада у Тернополі вступають в дію нові тарифи на проїзд у міському громадському транспорті (маршрутки, автобуси та тролейбуси).

Цій процедурі передувало вивчення та економічний розрахунок тарифу на послуги пасажирського автомобільного перевезення, відповідно до наказу Міністерства транспорту та зв’язків України № 1175 від 17.11.2009р. та розрахунок тарифу на послуги міського електричного транспорту відповідно до наказу Міністерства інфраструктури України №940 від 25.11.2013р.

Як пояснює начальник управління економіки, промисловості, та праці Тетяна Корчак, у Тернополі нові тарифи розраховувалися на підставі вищевказаних нормативних документів, відтак є обґрунтованими  та сформованими відповідно до визначення планової  собівартості  послуг  із перевезення пасажирів.

«Зокрема, при розрахунку тарифів на послуги пасажирського автомобільного транспорту (маршрутки, автобуси), враховувалося: кількість автобусів, їхні паспорти маршрутів, протяжність маршрутів, а також матеріальні витрати – це витрати на паливо, на шини та мастильні матеріали, а також розраховувалася амортизація, норматив чисельності водіїв та інше, – зазначає Тетяна Корчак. – Від періоду останнього підняття цін на проїзд, яке відбувалося в місті у 2017 році, вартість паливних матеріалів зросла на 16 %, а розмір мінімальної заробітної плати зріс на 15%.

Відтак, при формуванні нового тарифу на послуги пасажирського автомобільного перевезення, у нього закладена ціна на дизельне пальне з врахуванням індексу інфляції (розміром 30 грн/літр), а також розмір мінімальної заробітної плати на рівні 4170 грн, який є прогнозований Урядом уже з січня 2019 р. При формуванні тарифів на послуги міського електричного транспорту (тролейбус) додатково враховувався також ріст вартості електроенергії».

До слова, нагадаємо, що при наявності пільгової «Картки тернополянина» усі категорії пільгового населення у тролейбусах та маршрутках перевозяться безкоштовно та у необмеженій кількості. Учасники бойових дій та добровольці надалі їздитимуть безкоштовно та без обмежень лише при наявності посвідчення «Учасника бойових дій» та посвідчення добровольця відповідно.