понеділок , 17.12.2018

10 фактів про сільське господарство Тернопільщини

Головне управління статистики у Тернопільській області підготувало інформацію про стан сільського господарства у нашому краї.1. Середньооблікова кількість штатних працівників, зайнятих на підприємствах сільського господарства нашої області (із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) у вересні 2018р. становила 11,6 тис. осіб.

2. Середня номінальна заробітна плата штатного працівника цих підприємств у вересні 2018р. складала 9052 грн, що у 2,4 раза вище рівня мінімальної заробітної плати (3723 грн). Порівняно з вереснем 2017р. розмір заробітної плати по галузі збільшився на 41,5% та перевищував середній показник по області на 28,2%.

3. За 10 місяців 2018р. сільськогосподарські підприємства (крім малих) реалізували власно вирощеної аграрної продукції на суму 10000,1 млн.грн (на 45,3% більше, ніж за 10 місяців 2017р.), у т.ч. продукції рослинництва – на суму 8200,1 млн.грн, тваринництва – на 1800,0 млн.грн.

4. Станом на 1 листопада 2018р. в порівнянні з 1 листопада 2017р. аграрні підприємства значно наростили обсяги виробництва багатьох сільськогосподарських культур, зокрема: плодів та ягід – у 6,1 раза, ріпаку – на 53,1%, сої – на 21,1%, цукрових буряків фабричних – на 7,5%.

5. В області зібрали гарний урожай зернових. На 1 листопада 2018р. всіма категоріями господарств намолочено 2392,8 тис.т зернових культур (у початково оприбуткованій вазі), або на 12,5% більше, ніж на 1 листопада 2017р. Урожайність зернових культур становить 56,2 ц з 1 га, що на 1,5 ц більше в порівнянні з 1 листопада 2017р.

6. В області триває збирання цукрових буряків фабричних, яких на 1 листопада 2018р. накопано 927,8 тис.т з площі 21,3 тис.га (63,1% до посіяних). Щоправда, урожайність солодких коренів значно нижча, ніж торік і становить 436 ц з 1 га (на 1 листопада 2017р. – 539 ц з 1 га).

7. На 1 листопада 2018р. всіма категоріями господарств зібрано 1034,8 тис.т картоплі (на 4,6% більше, ніж на 1 листопада 2017р.), 247,1 тис.т овочів (на 5,3% менше) та 133,5 тис.т плодово-ягідних культур (у 2,2 раза більше). Господарства населення залишаються основними виробниками зазначених культур. Домогосподарства зібрали 97,0% картоплі, 97,4% овочів, 94,9% ягід та 43,4% плодів (від загального обсягу їх виробництва в області).

8. На початок листопада 2018р. у всіх категоріях господарств нараховувалося 154,6 тис. голів великої рогатої худоби (зокрема 87,4 тис. голів корів), 375,0 тис. голів свиней, 5,6 млн. голів птиці. У господарствах населення спостерігається скорочення чисельності великої рогатої худоби та свиней. Натомість агроформування в порівнянні з 1 листопада 2017р. наростили кількість усіх видів худоби та птиці, крім свиней.

9. Всіма категоріями господарств у січні–жовтні 2018р. вироблено 59,3 тис.т м’яса (в живій вазі), 392,4 тис.т молока, 459,5 млн.шт яєць. У порівнянні з відповідним періодом 2017р. в області зросло виробництво м’яса на 3,9%, яєць – на 8,8%, проте скоротились обсяги виробництва молока на 1,8%.

10. Сільськогосподарські підприємства в січні–жовтні 2018р. порівняно з січнем–жовтнем 2017р. наростили обсяги виробництва усіх основних видів продукції тваринництва: яєць – на 23,9%, м’яса – на 12,0%. За рахунок нарощування поголів’я корів та підвищення їх продуктивності аграрні підприємства збільшили також виробництво молока на 8,6%. У січні–жовтні 2018р. середній надій молока від однієї корови в аграрних підприємствах (крім малих) зріс проти січня–жовтня 2017р. на 189 кг і становив 5763 кг.

Додати коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Free WordPress Themes - Download High-quality Templates