Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині під церквою побилися люди та священики (ВІДЕО)

Громадськість сколихнула звістка про жорстоку бійку священослужителів, яка сталася прямо у храмі на Тернопільщині. Проте певний час сторони конфлікту відмовлялися давати коментарі або ж навіть спростовували сам факт сутички.

Згодом на офіційному сайті Тернопільської Єпархія УАПЦ нарешті з’явилося повідомлення, яке має за мету розтлумачити причини інциденту.

“06 грудня 2018 року, керуючий Тернопільською Єпархією Української Автокефальної Православної Церкви Архієпископ Тихон (Петранюк) опублікував УКАЗ за №57/12-18 виданий настоятелю Церкви Успіння Пресвятої Богородиці села Винятинці Заліщицького району Тернопільської області отцю Івану Бойку.

Даний документ з’явився внаслідок конфлікту-бійки, яка спалахнула під час візиту Архієпископа Тихона, осіб, які супроводжували Його Високопреосвященство, та громади.

Як свідчать очевидці, під час проведення богослужіння в церкву намагався ввійти Владика Тихон (Петранюк) з метою зачитати Указ про заборону в служінні клірику УАПЦ ТЄ протоієрею Івану Бойку.

Обурені візитом архієрея люди стали на захист свого священнослужителя та зачинили перед Його Високопреосвященством двері до храму. В результаті почалися штовханина, словесна перепалка, погрози. Попри це Владиці Тихону вдалось увійти всередину.

Віряни з отцем-настоятелем не відступили, в той час коли Владика Тихон намагався перекричати людей, читаючи свій Указ, зчинилася бійка: люди відібрали у Владики посох і, розламавши його навпіл, кинули під ноги. В хід пішли кулаки. Порвані сорочки, ряси, зірвані хрести та пролита кров стали підсумком архієрейського візиту, очевидцями якого стали маленькі діти-прихожани.

В результаті о. Іван Бойко, як він сам повідомив у телефонній бесіді, опинився на стаціонарі лікарняного закладу зі струсом головного мозку та переломленими ребрами.

Бойко Іван Ількович заявив, що зараз медики встановлюють ступінь тяжкості нанесених йому тілесних ушкоджень та підтвердив, що вже звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів ГУ НП Тернопільської області. Також о. Іван повідомив, що вже понад два місяці є кліриком УПЦ КП Тернопільської і Теребовлянської Єпархії і підпорядковується Преосвященнійшому Єпископу Тернопільському і Теребовлянському Павлу (Кравчук).

Ми звернулись за коментарем до Владики Павла, який поки відмовився реагувати на дану ситуацію хоча підтвердив факт належності парафії Успіння Пресвятої Богородиці села Винятинці Заліщицького району до Української Православної Церкви Київського Патріархата. Також Владика Павло сказав, що відповідний рапорт було направлено Святійшому Патріарху Філарету.

На жаль, ні для кого не секрет, що Архієпископ Тихон (в миру Петранюк Тарас) своїми діями розвалив і так одну з найбідніших єпархій УПЦ Київського патріархату.

Улітку 2010 року ЗМІ розтиражували інформацію про підпал дерев’яного храму на честь Архістратига Божого Михаїла у Луганську. Згідно з повідомленням єпископа, вночі 18 липня двоє невідомих побили сторожа і підпалили майже завершену будівлю церкви. Збитки склали понад 300 тис. гривень.

Проте згодом з’ясувалось, що пожежі не було. Єпископ Тихон таким чином хотів приховати фінансові розтрати не за призначенням. Коли справа набула розголосу, Тихон, який у березні 2010 року шахрайським шляхом заволодів грошима мешканця міста Луганська у сумі 100 тисяч доларів США, втік з єпархії.

13 грудня 2010 року Священний Синод УПЦ КП звільнив Тихона від управління Луганською єпархією та заборонив у священнослужінні до повного і правдивого покаяння.

Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Луганській області порушило кримінальну справу за ч. 4 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах) та оголосило Тараса Петранюка у розшук”.