Четвер , 18.04.2024

Шокуючі цифри: поліція на Тернопільщині 800 разів виїжджали на порятунок жертв домашнього насильства

Цього року патрульні Тернопільщини 800 разів виїжджали на порятунок жертв домашнього насильства. 

 

«16 днів проти насильства», таку акцію проводять на Тернопільщині з 25-го листопада до 10-го грудня. Найчастіше від дій насильників потерпають діти та жінки, – повідомляють у поліції. Проте не застраховані від насильства і чоловіки.

На обліку у поліції області через домашнє насильство перебуває майже три тисячі жителів області, з них 209 – жінки. Як розповіла психолог Марина Орап, у Західній Україні не так багато жінок страждає від насильства, як у східних регіонах. Однак проблема дуже складна у вирішенні. «Я часто наголошую: якщо людина страждає від насильства один раз – це може бути випадковістю, якщо двічі або більше – це уже вибір жертви.
Насильника змінити неможливо. Він може змінитися лише тоді, коли сам цього захоче. Єдина порада для жертви насильства – вставати, збирати речі і йти».

Частішають випадки не лише фізичного насильства, а й психологічного. Довести дії насильника у таких ситуаціях складно, – кажуть у поліції.
Проте законодавчі нововведення дозволяють поліції контролювати дії порушників.

«Нещодавні нововведення у законодавстві суттєво посилили покарання для кривдників та дозволили поліції контролювати поведінку порушників, щоб уникнути повторного насилля. А вже з 2019-го року запрацюють поліцейські мобільні групи з реагування на факти домашнього насильства. 10 працівників з Тернопільського відділу поліції вже пройшли відповідну підготовку та спеціалізоване навчання», – каже тимчасово виконуючий обов’язки заступника начальника управління превентивної діяльності поліції Тернопільщини Василь Дідух.

Патрульні поліцейські щодня отримують виклики щодо домашнього насильства. Тільки минулого місяця зареєстровано 30 протоколів. А впродовж цього року патрульні Тернопільщини виїжджали на 800 таких викликів, пише “ЗЗ”.