15 грудня став історичним днем для українського народу.  Під час Об’єднавчого Собору, в якому взяли участь делегати УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви і два ієрархи УПЦ МП, проголосили створення Православної Церкви України.

5 січня Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос для України. Уже кілька тижнів різні парафії Московської Православної Церкви по всій країні почали процес переходу з Московського патріархату до Помісної Української церкви. На Тернопільщині три парафії перейшли до Помісної Церкви, першою зробила свій вибір парафія села Трибухівці Бучацького району.

У селі Трибухівці Бучацького району є 5 храмів, 3 – Православної церкви. Один із них належав до Київського патріархату, другий – Благовіщення Пресвятої Богородиці був підпорядкований Московському патріархату, у третьому – служіння вели почергово. Показує Тернопіль1.

Степан Бойко, старший брат храму Благовіщення Пресвятої Богородиці: “Ми чекали поки вот мали получити Томос, ще не хотіли то робити. Але дальше всі казали, що до Нового Року терба зробити і все”.

Пані Марія – прихожанка храму Благовіщення Пресвятої Богородиці, розповідає, рішення складне, тому йшли до нього довго.

Марія Букачик, жителька с. Трибухівці: “Багато старших жіночок. От саме слово “автокефалія” їх насторожувало. Ми от тут во приходили, збиралися, так во трошки молодші, пояснювали бабкам, що воно означає, звідки те слово, до чого ми йдемо і вони нас сприймали нормально”.

Врешті під час зборів церковної громади 19 грудня запропонували священнику з Московського патріархату перейти в Єдину церкву.

Марія Букачик, жителька с. Трибухівці: “Впершу чергу ми сказали йому чого ми хочемо і в першу чергу йому придложили, щоб він йшов з нами. Відповіді такої конкретної не було. Настанови були – подумайте, так-сяк. І ми зрозуміли, що справи не буде”.

Після того, громада провела ще два зібрання і врешті на останньому, яке відбулося на католицьке Різдво – одноголосно проголосували за перехід.

Марія Букачик, жителька с. Трибухівці: “Проголосували, демократично, без криків, без шуму. Дійсно в цій старовинній церкві, такій вимоленій, зробили свою справу. Дальше пішла офіційна частина – протоколи, звертання”.

Так як попередній священик відмовився перейти з громадою – до богослужінь у найстарішій церкві села запросили іншого отця, який служить у ще двох храмах.

о. Степан Татарин, настоятель православної громади с. Трибухівці: “30 грудня відбулося урочисте богослужіння в цьому храмі. Перше богослужіння за такий довгий час українською мовою, де люди молилися за українське військо, за багатостраждальну нашу Україну. І за стільки років нарешті православні в Трибухівцях обєдналися як єдина христова сімя”.

Священик та парафіяни зізнаються, що після того як Томос урочисто підписано – перейти в Єдину парвославну церкву України готується і ще одна парафія Московського патріархату у селі Трибухівці.