П’ятниця , 29.03.2024

14 кандидатів у президенти у своїх передвиборчих програмах забули про Крим

У програмах більшості кандидатів в Президенти України немає чіткого плану деокупації Криму, а згадки про повернення півострова носять неконкретизований характер. В деяких про Крим взагалі нічого не сказано.

Про це на прес-конференції 12 лютого у Києві заявили представники міжнародного громадянського руху за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом #LIBERATECRIMEA, які провели I-й етап моніторингу в рамках кампанії «Кандидате, скажи: чий Крим?».

В заході взяли участь активісти руху Ескендер Барієв, керівник Кримськотатарського ресурсного центру, та Сергій Пархоменко, директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД імені Олександра Никонорова.

Як зазначили активісти, в програмах 14 кандидатів в Президенти України взагалі немає згадки про Крим, а саме – у Юрія Бойка, Віталія Купрія, Євгена Мураєва, Андрія Садового, Сергія Капліна, Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Олега Ляшка, Олександра Данилюка, Віктора Бондара, Володимира Петрова, Олександра Мороза, Юрія Кармазіна, Олександра Соловйова. Ці кандидати потрапили до так званого «сірого списку».

Якщо до 26 лютого – День кримського опору, вони публічно не озвучать свою позицію по Криму, активісти завітають до них і вручать «чорну мітку». Крім цих 14 осіб, Крим не згадується, але тим не менше є прозорий натяк на нього, в програмах Володимира Зеленського, Юрія Дерев’янка, Андрія Новака, Сергія Кривоноса.

В інших кандидатів, а це – Геннадій Балашов, Ольга Богомолець, Анатолій Гриценко, Роман Насіров, Ігор Шевченко, Руслан Кошулинський, Сергій Тарута, Роман Безсмертний, Ілля Кива, Олександр Шевченко, Юрій Тимошенко, Віталій Скоцик, Руслан Ригованов, Інна Богословська, Василь Журавльов, Дмитро Гнап, Валентин Наливайченко, Аркадій Корнацький, Юлії Тимошенко, Микола Габер, Віктор Кривенко, Петро Порошенко, Юлія Литвиненко, Олександр Ващенко, Ігор Смешко, Сергій Носенко – Крим в програмі фігурує.

У деяких суто декларативно, іноді просто як гасло, інші мають певний план, який лежить в тій чи іншій площинах: наприклад, зміна «Мінського формату» на «Будапештський», зміцнення обороноздатності, діалог з населенням з метою реінтеграції окупованого півострова, посилення тиску на Росію, надання економічних преференцій Криму тощо.

Більшість з кандидатів торкається теми звільнення українських заручників, а от питання захисту колективних прав кримськотатарського народу зустрічається лише в програмі Віктора Кривенка.

До кандидатів буде направлено листа з проханням конкретизувати свою програму в плані деокупації Кримського півострова, а тим, хто взагалі уникає питання Криму – вдягти футболку руху #LIBERATECRIMEA чи висловити свою позицію в інший публічний спосіб.

Також активісти #LIBERATECRIMEA планують ознайомити громадськість з моніторингом висловів кандидатів та членів їх команд щодо Криму. 29 березня буде проведена прес-конференція за результатами I туру виборів, а 19 квітня активісти мають намір провести підсумковий захід за результатами президентської гонитви.

Крім того кампанія планує постійно слідкувати за виконанням особою, яка посяде посаду Президента України, пунктів її передвиборчої програми стосовно Криму.

Довідка

#LIBERATECRIMEA – це міжнародний громадянський рух за звільнення Криму і солідарність з кримськотатарським народом. Він спрямований на посилення голосу громадянського суспільства, який закликає до припинення незаконної окупації Криму, грубого порушення міжнародного права і першопричину незліченних порушень прав людини, скоєних в Криму з лютого 2014 року.