Четвер , 28.03.2024

На Тернопільщині чоловік збрехав поліції, що у нього викрали автомобіль

Засудили чоловіка за неправдиве повідомлення про злочин.

Теребовлянським районним судом за принципової позиції Теребовлянської місцевої прокуратури засуджено жителя одного з сіл Бучацького району, який неправдиво повідомив про злочин та надав органу досудового розслідування неправдиві відомості щодо його вчинення.

Зокрема, останній звернувся у вересні 2018 р. на гарячу лінію «102» та заявив про викрадення у нього автомобіля із застосуванням насильства та згодом надав письмові пояснення слідчому поліції щодо даного факту, звинувачуючи у викраденні свого знайомого.

Як встановлено під час досудового розслідування та підтверджено в судовому засіданні з розгляду кримінального провадження, транспортний засіб особа передала добровільно, причому власноруч написала та підписала про це відповідний документ.

Прокурор акцентував увагу на тому, що розслідування злочинів за неправдивими повідомленнями призводить до затрачання ресурсів правоохоронних органів, в тому числі матеріальних, які могли б бути спрямовані на розслідування та розкриття реальних злочинів, в тому числі тяжких та особливо тяжких.
Суд погодився з позицією державного обвинувача та призначив йому покарання в межах інкримінованих статтей КК України.

Довідково: Стаття 383 КК України (Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину)

1. Завідомо неправдиве повідомлення суду, прокурору, слідчому або органу досудового розслідування про вчинення злочину –
карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до двох років.

2. Ті самі дії, поєднані з обвинуваченням особи в тяжкому чи особливо тяжкому злочині або із штучним створенням доказів обвинувачення, а також вчинені з корисливих мотивів, –
караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.