Субота , 20.04.2024

Савченко: НБУ хочемо перетворити на мотор розвитку економіки

Перетворити Національний банк України на мотор розвитку економіки планує команда Анатолія Гриценка у випадку своєї перемоги на президентських виборах.

Олександр Савченко

У середу, 7 березня, у Тернополі побував відомий в Україні та світі науковець, фінансист і меценат Олександр Савченко.

Нагадаємо, нещодавно кандидат у президенти Анатолій Гриценко представив Савченка як свого кандидата на посаду глави НБУ у випадку перемоги на президентських виборах.

Тож під час зустрічі з тернополянами, проведеної в Українському домі “Перемога”, досвідчений банкір акцентував особливу увагу на питаннях фінансів та покращення добробуту громадян.

Зокрема, Олександр Савченко заявив, що в першу чергу планує посилити роль Національного банку у розвитку економіки країни.

“Хочемо перетворити НБУ на мотор розвитку економіки. Хочемо створити такі умови, щоб молода українська сім’я могла взяти доступний кредит і побудувати чи придбати собі житло. Щоб підприємці могли брати доступні кредити для розвитку свого бізнесу”. – зазначив Савченко.

На його думку, в Україні необхідно змінити основні функції Національного банку. НБУ має орієнтуватись на підтримку економічного зростання, створення робочих місць, цінову і фінансову стабільність без криз.

“Завдяки правильній роботі  банківської системи економіка зростатиме темпами у 8-10%. Кредит має стати дешевим для людей і бізнесу. Зараз ставки на доларові кредити 9-10%, в гривні – 20% для бізнесу, а для людей – взагалі шалені, на рівні ломбардів – під 35%. З цим треба боротися. Я знаю, як протягом року це змінити. Середні ставки по кредитах мають бути 6-7% в доларах, 9-10% в гривні”, – сказав Савченко.

Він також додав, що у розвинутих країнах центральні банки є головними акторами для створення робочих місць. Так само потрібно робити і в Україні. Низький рівень інфляції, стабільність гривні, доступне кредитування – усе це сприятиме розвитку економіки та створенню нових робочих місць із достойним рівнем оплати праці.