Субота , 20.04.2024

Як проголосувати, якщо ви потратили в лікарню напередодні виборів?

Інколи трапляються непередбачувані ситуації зі станом здоров’я і ми можемо потрапити до лікарні…

Але як реалізувати своє право голосу, коли це стається саме напередодні дня голосування, а виборець потрапив в лікарню?

Закон України «Про вибори Президента України» створює можливості для тих, хто напередодні дня виборів потрапив до лікарні чи іншої медичної установи.

Як зазначив директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик:  “Згідно  частини 6 ст.36 ЗУ «Про вибори Президента України» вказано, що  у разі якщо виборець прибув до стаціонарного закладу охорони здоров’я пізніш як за 10 днів до дня голосування, однак раніше ніж за 3 дні до дня голосування, тобто до 27 березня включно, відповідна дільнична виборча комісія уточнює список виборців, включаючи виборця до списку виборців на підставі відомостей, поданих невідкладно керівником відповідного закладу, підпис якого засвідчується печаткою відповідного закладу.

Особа, включена до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у стаціонарному закладі охорони здоров’я, невідкладно повідомляється письмово про таке включення.

Однак якщо виборець, який прибув до закладу охорони здоров’я в тому ж населеному пункті, де він проживає, пізніше ніж за 3 дні до дня голосування, тобто починаючи з 00.00 год. 28 березня,  він  може звернутися до виборчої комісії звичайної виборчої дільниці, де він включений до списку виборців, щодо можливості проголосувати за місцем свого перебування в порядку та у строки, передбачені цим Законом. У такому разі до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці він не включається, як це зазначено в ч.7 ст.36 ЗУ «Про вибори Президента України»

Тобто такий виборець має звернутись особисто або через своїх родичів, близьких до звичайної виборчої дільниці, від якої він отримав іменне запрошення, із власноруч написаною заявою з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування (в даному випадку, потрібно вказати назву лікарні) із зазначенням місця перебування (потрібно вказати адресу медичного закладу).

До цієї заяви потрібно додати довідку з медичної установи  про стан здоров’я, тобто в даному випадку з лікарні, в якій він знаходиться для того, щоб члени дільничної виборчої комісії  могли внести вас до витягу із списку виборців для організації голосування за місцем перебування. Таку заяву до дільничної виборчої комісії можна подати не пізніше 20 години 29 березня. –  зазначає директор Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігор Процик.

Якщо виборець не може особисто прийти до виборчої дільниці, яка утворена в лікарні, оскільки постійно лежить, то голосування за місцем перебування виборця проводиться на підставі власноручно написаної заяви виборця з проханням забезпечити йому голосування за місцем його перебування, як приклад, це може бути палата,  у зв’язку з необхідністю дотримання постільного режиму, про що передбачено  в. ч.7 ст.77 ЗУ «Про вибори Президента України»

Якщо виборець потрапить до лікарні 30 чи 31 березня, то він вже не зможе бути включеним до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, яка створена в такій лікарні,   а також члени виборчої комісії звичайної виборчої дільниці, де він включений до списку виборців також вже не зможуть організувати можливість такому виборцю проголосувати в лікарні. Такий виборець, нажаль, зможе проголосувати лише в тому випадку, якщо сам особисто зможе прийти на виборчу дільницю, де він включений до списку виборців.

Також нагадаємо, що у день голосування – 31 березня – жодні зміни до списку виборців не вносяться, навіть за рішенням суду. Члени ДВК можуть виправити лише незначні неточності або технічні описки: неправильне написання прізвища, імені, по-батькові,дати народження.  номеру будинку чи квартири, якщо незважаючи на такі технічні описки, є зрозумілим, що до списку виборців включено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування, як це передбачено ч.8 ст.35 ЗУ “Про вибори Президента України”

Нагадаємо, що громадська організація «Центр суспільних досліджень «ПОЛІС»  буде здійснювати незалежне громадське спостереження в день виборів 31 березня 2019 року.

Для цього буде задіяно більше 30 офіційних спостерігачів, які в день виборів будуть здійснювати незалежне спостереження на виборчих дільницях, які утворені у 5 територіальних виборчих округах, в яких організовуються вибори Президента України в Тернопільській області.

Громадська організація «Центр суспільних досліджень «ПОЛІС»  має дозвіл мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року згідно Постанови Центральної виборчої комісії №177 від 01 лютого 2019 року.