Вівторок , 14.05.2024

На Тернопільщині на фермі знищили всіх свиней через африканську чуму

Ціле поголів’я свиней знищили у селі Токи Підволочиського району Тернопільщини через вірус АЧС.

Як повідомили IA ZIK у відділі комунікації обласного управління Нацполіції, зараз на території району здійснюють комплекс превентивних заходів.

За інформацією обласного управління Держпродспоживслужби, до часу виникнення захворювання на фермі утримували 258 свиней.

Після звернення власника комплексу зі скаргами на падіж стада ветеринарні лікарі оглянули тварин. Санітарна експертиза виявила вірус африканської чуми свиней.

«Проведено першочерговий комплекс заходів щодо недопущення поширення небезпечного захворювання, зокрема, усе поголів’я цього свиногосподарства було утилізоване», – повідомили в споживслужбі.

Відповідно до рішення Державної надзвичайної протиепіозоотичної комісії при Підволочиській РДА, визначено межі зон захисту та нагляду.

«У зоні захисту свиней не утримують. У 10-кілометровій зоні нагляду, до якої увійшло 10 населених пунктів Підволочиського району, а саме села Токи, Воробіївка, Просівці, Пеньківці, Медин, Скорики, Голотки, Пальчинці, Кошляки та Щаснівка, здійснюють облік та клінічний огляд свиней і роз’яснювальну роботу серед населення», – йдеться у повідомленні.

За інформацією поліції, співробітники їхнього відомства також здійснюють контроль щодо заборони торгівлі на місцевих ринках поголів’ям свиней і продуктами з них.