Субота , 20.04.2024

Як виглядав тернопільський теплохід «Герой Танцоров» 40 років тому

Круїзний теплохід Тернополя «Герой Г. Танцоров» майже 5 років курсував по Дністру за маршрутом від Старої Ушиці Хмельницької області до Мельниці-Подільської Тернопільської області.

Теплохід, збудований на Бобруйському судноремонтному заводі у 1963 році, одразу перевезли на р. Дністер та дали назву «Заліщики». Близько 5-ти років судно ходило по Дністру. Згодом його транспортували в Тернопіль.

На фото, яке оприлюднив у соцмережі Фейсбук Віктор Мадрі, показано “Танцорова-Заліщики”. Як повідомив чоловік, світлину взято з публікації в газеті “Ровесник” від 4 липня 1981 року, пишуть Тернополяни.

У соцмережі краяни діляться спогадами про знаний водний транспорт, який колись борознив води Дніпра.

— Частина катера з написом “Заліщики” довго лежала у воді біля лодочної станції, і матрос зажурено на неї дивився. А я згадувала, як нас в піонерському таборі катали по Дністру, висаджували на один з островів нижче Заліщик і видавали бутерброди, печиво і кисіль. І я плила саме тим катером, — згадує Світлана Липка.

— Звичайно знали. Більше того каталися на ньому на Дністрі. Але коли рівень води падав, то йому було важко йти вверх по Дністру. Особливво в руслі між двома мостами. Там сильна течія, вузький форватер біля правого берега. Тому цей катер не був придатним для судноплавства на Дністрі. Згодом його витягли на берег, а потім до залізничного двірця, а звідти до Тернополя, — підмітив Vasyl Lopukh.