П’ятниця , 29.03.2024

Лілія Гриневич: “Ми маємо дати доступ до якісної освіти кожній дитині”

У суботу, 13 липня з робочим візитом на Тернопільщину приїхала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Найперше Лілія Михайлівна поспілкувалася з освітянами області, відвідала низку навчальних закладів. А згодом провела пресбрифінг для регіональний ЗМІ, під час якого розповіла про найбільші зміни, які відбудуться в освіті.

Міністр розпочала розмову із новин у вищій освіті.

“Сьогодні ринок праці ставить все нові і нові завдання перед професійно технічною та вищою освітами. Не секрет, що увесь час відбуваються зміни нових технологій, компетентностей, які очікують роботодавці від наших випускників. Тому ми просто зобов’язані оновлювати нашу освіту.

Тож найперше хотіла б повідомити, що Національним агенством забезпечення якості вищої освіти забезпечено сто компетентностей яності освіти, які розробляли науковці, науково-педагогічні працівники, а головне – роботодавці.

По-друге ми працюємо над тим, щоб було більш якісне, професійне вивчення англійської мови у виших навчальних закладах країни, – зауважила Міністр освіти.

Пані Гриневич каже, що усі соціологічні статистики кажуть, що економічний розвиток країн дуже залежить від ступеня знання громадянами англійської мови. Пані Гриневич наголошує, що за рівнем знаннь англійської мови серед населення 32 країн Європи ми перебуєм на 28 позиції.

“І це свідчить найперше про те, що ми втрачаємо свій потенціал лише через те, що наші фахівці не знають англійської мови. Саме тому ми, Міністрество освіти і науки, разом із Британською радою в Україні із підтримкою представників різних вишів, громадських організацій затвердили концепцію розвитку англійської мови в університетах.

Вона має три напрямки, тобто три базові проблеми, які сьогодні вкрай необхіно вирішити. Найперше, це стан вивчення англійської мови в університетах. Друге – як навчити викладачів викладати певні фахові дисципліни англійською мовою. Ну і третє – це запровадження англомовних курсів у наших вишах для іноземців”, – продовжива Лілія Михайлівна.

Міністр освіти цій темі присвятила чимало часу. Пані Гриневич переконана, що якісним знанням іноземної мови нашими фахівцями зросте й якісний розвиток різноманітних галузей, до того ж на світовому ринку.
Окрім цього, під час брифінгу говорили й на інші теми.

Зокрема, і про навчання за кордоном. Адже чимала кількість студентів, зокрема і з Тернопільщини, обирають навчання у тій же Польщі, гадаючи, що Європа дає більш якісний рівень освіти. Лілія Михайлівна у свою чергу сказала, що не є проблемою те, що молоді люди їдуть навчатися за кордон, більшою проблемою є те, що вони звідти не мають бажання повертатися.

Тобто першоосновою до того, щоб вчитися в іншій країні є подольше працевлаштування. А це вже питання зовсім іншого характеру. Окрім цього пані Гриневич порадила молодим людям, котрі виявили бажання їхати на начання за кордон, провірити ліцензії та відповідні сертифікати в обраних вишів. Адже часто буває таке, що зрештою диплом певного вишу не приймають ні в тій країні, ні вдома.

Під час пресконференції Ліля Гриневич розповідала про різноманітні міжнародні освітні програми, за яких студенти мають змогу стажуватися, навчатися в різноманітних вишах світу. Говорили й про запровадження Нової української школи у навчальних закладах Тернопільщини, освітню субвенцію тощо.

Зрештою Міністр заявила, що залишилась задоволеною змінами в освіті Тернопільської області. Лілія Василівна переконана, що покроково освітня реформа буде повністю запроваджена. Адже, як каже пані Гриневич: “Ми маємо дати доступ до якісної освіти кожній дитині”.