Вівторок , 23.04.2024

Микола Томенко: «Ми – єдина політична сила, де нема барменів, співаків, танцюристів. А є професіонали»

– Нам непросто, бо ми не попадаємо у модний тренд. Люди хочуть, щоб депутати їздили і співали. Я співав, до слова, у молоді роки. Але таки вмію щось краще робити, ніж співати, – розповів, перебуваючи у Тернополі, представник «Громадянської позиції» Микола Томенко.

– Ми – єдина політична сила, де нема барменів, співаків, танцюристів, спортсменів, – додав Микола Томенко. – Виходимо з того, що це вищий законодавчий орган. Це велика відповідальність. Люди, які балотуються, мають мати відповідну базу. Зараз потрапляють у парламент 90 відсотків людей, які взагалі не розуміють, де вони опинилися. Уявіть собі: починається бюджетний процес, а люди не знають, куди приткнутися.

Політик наголосив, що витримали і об’єднавчий формат.

– Більшість команд, які підтримали Анатолія Гриценка на Президентських виборах, об’єдналися в єдиний список, – продовжив Микола Томенко. – І коли ми кажемо команда Гриценка, то розуміємо, що це не одна партія, а всі, які об’єдналися. Ми підбирали людей не «по приколу», а таких, які вміють читати, писати. Маю на увазі Закони і Конституцію, які щось зробили у цьому житті і розуміють, що робити в Парламенті.

Запитайте у представників інших політичних партій, хто у них відповідає за який напрямок, у якому комітеті вони будуть працювати. Я сумніваюсь, що вони навіть знають, як називається більшість комітетів. У нас же все ясно і в цьому наша біда. Зрозуміло, що Томенко – це гуманітарна політика, Савченко – фінансова чи банківська діяльність, Гриценко – національна безпека і оборона.

У кожного зрозуміла місія, що він зробив і чого можна очікувати. Нам ховати нічого, ми, як заявили на з’їзді 164 кандидати, так вони і є. Інші показали хто 5, хто 7, а потім те перепродали, хтось зник. В мене взагалі питання – як працює ЦВК? Як може бути так, що на з’їзді говорять одне, а потім у списку – інше?

Політик також висловився про знищення системи освіти.

– Нині суттєво скоротили державне замовлення, – додав Микола Томенко. – Бо кажуть, що у нас забагато людей з вищою освітою. Вже скоро для українців будуть робити виші в Угорщині, Латвії, Польщі. Ціни піднялися, державне замовлення зменшилося. А закордоном – прийшов, гроші заплатив і вчишся.

Зробили рекламний кліп, що відкрили більше тисячі шкіл. Не можна так обманювати. Якщо ви опорну школу називаєте новою, то ми розуміємо, що таке – опорна школа. Це в Підволочиському районі. У районному центрі було дві школи, одну назвали опорною. Відремонтували, зробили один кабінет і провели заняття з вчителями. Це ж не нова, це стара школа, яку назвали опорною. А під неї частину шкіл закрили і зробили їх філіями. Скільки шкіл в Україні закрили за 5 років? 2100. Не відкрили 1500 нових, як в рекламі Гройсмана.

Нагадаємо, партія «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка першою серед всіх учасників парламентських перегонів представила осіб свого списку, які братимуть участь у дочасних виборах до Верховної Ради.

Список очолив лідер партії Анатолій Гриценко. У першій п’ятірці також лідер партії «Народний контроль» Дмитро Добродомов, лідер партії «Рідна країна» Микола Томенко, лідер Європейської партії України Микола Катеринчук, адвокат і громадський діяч Марина Соловйова.

Окрім лідера, першу десятку доповнили: Анатолій Забарило, тернополянин Петро Ландяк, Микола Ладовський, Єгор Фірсов, Віктор Трепак та Олександр Савченко.