П’ятниця , 29.03.2024

Вода погодинно або зростання цін на 20% – водоканали заявили про нестачу коштів

Електрика для водоканалів подорожчала на 25%, і з серпня коштів для розрахунків уже не буде

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства “Укрводоканалекологія” пропонує підвищити тариф на воду на 20% через подорожчання електроенергії у липні. Про це заявила віце-президент асоціації “Укрводоканалекологія” Ольга Бабій, повідомляє “Укрінформ“.

Бабій прогнозує, що у серпні деякі водоканали можуть перейти на погодинну подачу води.

“Якщо ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого регулювання до 20 серпня, ми будемо мати відключення від електрики водоканалів, а як наслідок – техногенні аварії. Національна комісія має сказати, що вона буде робити: встановлювати тариф чи коригувати. Вона мовчить уже місяць”, – сказала Бабій.

За місяць через підняття тарифів водоканали зазнали збитків.

“НКРЕКП регулює діяльність ста водоканалів України. Піднявши вартість тарифу на передачу для “Укренерго”, НКРЕКП не підняла вартість води і каналізації. Зараз усі водоканали країни зазнали збитки у розмірі близько 200 млн грн – за один місяць”, – сказала Бабій.

Електроенергія для водоканалів у липні подорожчала на 25%, коштів для розрахунків у серпні уже не буде.

“Водоканали і теплокомуненерго почнуть відключати від споживання електроенергії. 100% водоканалів, яким встановлює тарифи НКРЕКП, щодня зазнають шалених збитків”, – відзначила Бабій.

На її думку, у водоканалів має бути можливість купувати дешеву електроенергію або тариф треба підняти на 20% – це компенсує витрати на електроенергію та заробітну плату.

“Якщо не підвищувати тариф на 20%, що ми пропонуємо? У рамках ринку є компанія “Гарантований покупець”, яка купує електроенергію в “Енергоатома” за ціною 57 коп. за кВт-год., а в “Укргідроенерго” – за 70 коп. за кВт-год., а продає населенню за ціною 1,68 грн, отримуючи надприбутки.

Ми запропонували водоканали та електроенергію зробити споживачами електроенергії за 1,68 грн. Тоді немає потреби підвищувати тарифи на 20%, він може зрости на 10% за рахунок коригування заробітної плати. Але НКРЕКП та уряд зробили усе, щоб водоканали купували електроенергію за ціною 2,20 грн за кВт-год. – це на 30% більше від тих можливостей, які є на ринку. Така сама ситуація у тепловиків”, – додала Бабій.