Четвер , 28.03.2024

Про лемків і азербайджанців – у тернопільських онлайн-ЗМІ

У тернопільських онлайн-медіа частка новин, де згадуються етнічні групи (національні меншини), складає менше половини відсотка.

Тональність таких повідомлень має якнайширший спектр — від здебільшого компліментарних до таких, що можна потрактувати як ворожі.

Такі результати моніторингу тернопільських онлайн-ЗМІ, що проводив Інститут масової інформації (ІМІ) з 5 по 9 серпня 2019 року. Його метою було дослідити наявність новин про етнічні групи (національні меншини), випадки мови ворожнечі щодо етнічних груп зокрема та інших соціальних груп загалом в онлайн-ЗМІ. В ході моніторингу аналізувались новини п’ятьох місцевих онлайн-видань: «Галас», «Реально», «Терен», «0352» та «20 хвилин».

Загалом опрацьовано 691 публікацію, з них лише у трьох ішлося про представників етнічних груп (національних меншин), що складає 0,43% від загальної кількості матеріалів. Три інтернет-видання (“Реально”, “0352” і “20 хвилин”) містили по одному матеріалу, де згадувались етнічні групи/національні меншини, одне з них, за деякими оцінками, має ознаки мови ворожнечі; такого характеру повідомлень, що стосувалися б інших соціальних формацій або окремих осіб помічено не було. У двох інших виданнях (“Галас” і “Терен”) не було жодного повідомлення, що стосувалося б теми моніторингу.

Загалом опрацьовано 691 публікацію, з них лише у трьох ішлося про представників етнічних груп (національних меншин), що складає 0,43% від загальної кількості матеріалів. Три інтернет-виданнях (“Реально”, “0352” і “20 хвилин”) містили по одному матеріалу, де згадувались етнічні групи (національні меншини), у двох інших (“Галас” і “Терен”) не було жодного повідомлення, що стосувалося б теми моніторингу.

Дві третини повідомлень — про лемків, в одному з них (на сайті “20 хвилин”) зокрема йшлося про плани створити музей лемківської культури в урочищі Бичова (біля містечка Монастириська), де майже щорічно, починаючи з 1999 року, відбувається фестиваль лемківської культури “Дзвони Лемківщини”.

Ще одне повідомлення (з сайту “Реально”) також стосувалося фестивалю “Дзвони Лемківщини”. У ньому згадується й про причини, чому Тернопільщина стала другою батьківщиною для багатьох лемків, які були примусово виселені зі своїх традиційних місць проживання: Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любашівщини, Західної Бойківщини. Цього ж pоку виповнюється 75 pоків від початку депоpтації укpаїнців з Лемківщини.

Третє повідомлення стосувалося азербайджанської громади Чернівців. У ньому йдеться про драматичні, кримінального характеру події, що завершилися смертю одного з учасників конфлікту: “Масова бійка з різаниною”: у сусідній області сталося жахливе вбивство. Колегія експертів ІМІ та інших медіа-організацій, які вивчали це питання, вбачає тут прояви мови ворожнечі. Зокрема у таких висловлюваннях (цитати з коментарів очевидців тих подій): “По дорозі біля ресторану “Водограй” звернула увагу на чотирьох чоловіків-азербайджанців, які чомусь дуже голосно кричали і сварилися” та “У неділю жодного азербайджанця не бачив на Гравітоні – всі поховалися по квартирах”.

Цілком очевидні образливі висловлювання присутні у двох читацьких коментарях до цієї публікації.

Звісно, варто розмежовувати редакційне повідомлення і коментарі читачів до нього (редакція лише опосередковано може нести відповідальність за зміст коментарів). Однак такого характеру висловлювання у коментарях порушують власні ж правила цього сайту, тож мали би бути видалені.

Любомир Крупницький, регіональний представник ІМІ в Тернопільській області

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проєкт USAID “Медійна програма в Україні”, який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО “Інститут масової інформації” та необов’язково відображає думку USAID, уряду США та Internews.