Четвер , 28.03.2024

Скажіть правду – Порошенко розповів про Іловайський котел

П’ятий президент України Петро Порошенко розповів про Іловайську трагедію.

Він закликав українців ставитися до неї як до початку російського вторгнення на нашу територію, повідомляє Українська правда.

“Відійдіть від кліше, що Іловайськ – це є програш українців. Сприймайте, будь ласка, Іловайськ як початок російської агресії. Якби не було агресії, то ситуація розгорталася б зовсім по-іншому. Я не хочу нікого звинувачувати, ні тих, хто відмовлявся виконувати накази головнокомандувача Муженка, чи тих, хто свого часу не зробили рішень… За це заплачена велика ціна. Але причиною стала російська агресія”, – сказав він.

Він розповів, що тоді план з протидії наступу сил РФ вирішувався на саміті НАТО в Кардіффі.

Вихід українців з Дебальцевского котла у Facebook злив Семен Семенченко. Через його зраду маршрут міняли в режимі повної радіотиші.

“5 вересня. Скоро буде п’ятиріччя. Воно вирішувалося не в Мінську. 5 вересня вирішувалося в Уельсі, Кардіффі на саміті НАТО. Я про це вперше кажу. Це було чудо, диво. Ніхто не вірив тут у нас, коли я їхав на саміт НАТО, що нам вдасться підписати і зупинити російський наступ. Ми застосовували час, відколи почали діяти Мінські домовленості. Чому Мінські домовленості почали діяти не з 12 години ночі, не з десятої, не з дванадцятої години дня, а з вісімнадцятої? Знаєте чому? Тому що десантники 95-ї і 79-ї під керівництвом Муженка і Забродського мали повернутися з рейду.

Якби не було цього рейду, то, можливо, і Мінська би не було. Бо вони не розуміли, які у нас сили в тилу, і постійно отримували інформацію про те, що підрозділи російської армії ведуть бої з невідомо звідки з’явившимися українськими десантниками. На 18 годину вони вийшли за лінію зіткнення і вступив у дію Мінськ”Коли ми говоримо про Іловайськ чи про Дебальцеве, дайте собі звіт, що там були тільки російські солдати. І скажіть правду про це суспільству.

Бо я точно нікому не побажаю провести таку ніч, коли наші почали виходити з Дебальцеве, а на Facebook Семена Семенченка було оприлюднено детальний маршрут виходу. Жах! Бо вскрили “цілком таємний” наказ про вихід, передали Семенченку і той виставив на Facebook. І ти сидиш і думаєш – ну, як?! І треба зараз вночі, без засобів зв’язку, бо повне радіомовчання, змінювати маршрути для того, щоб врятувати людей. Це важко. Тут в Бога повіриш.

Якщо згадати, з чого ми почали, через що пройшли і хтось буде мати сміливість сказати, що це є поразка, я точно з цим не погоджуся. Наголошую, що ми зруйнували план Путіна, як би банально це не звучало, знищити Україну, наказати нас за Революцію гідності. Ми маємо зараз іншу державу”, – говорить Порошенко.