Субота , 20.04.2024

Замкова грамотність: знаходимо правильний циліндр

Циліндровий механізм секретності (ЦМС, личинка замка, або просто «циліндр») – це кодовий пристрій, який рухає ригель. Саме від нього залежить секретність і робота замку.

Якщо говорити мовою аналогій, то без циліндра корпус врізного замка — все одно що машина без мотора. На сайті https://svitzamkiv.ua/ru/catalog/sertsevini-tsilindri/ мі знайдемо безліч якісних серцевин, а от як обрати ту, яка дійсно підходить саме до наших дверей?

Як знайти серцевину замка

90% циліндрів, які є у продажу, це штифтові циліндри євростандарту (DIN). Всі личинки замків взаємозамінні. Тобто якщо раніше у вас був євроциліндр від одного виробника, то ви легко заміните його циліндром від іншого. Клас захисту не має значення: замість примітивного механізму ви можете поставити надсекретний і антивандальний.

Головне — не помилитися з довжиною (типорозміром). Найбільш ходові типорозміри – 60, 70, 80, 90 мм. В цілому орієнтуйтеся на товщину двері з урахуванням товщини накладки. Також заміряйте відстані від лівого і правого країв до середини кріпильного отвору. 

Якщо вони збігаються і кулачок знаходиться посередині, то такий циліндр називають симетричним. Це стандартний варіант для більшості дверей. Якщо відстані не збігаються і кулачок зміщений в сторону, то це асиметричний циліндр для замку. Його встановлюють на двері з притвором, двері вхідної групи, з декоративними панелями тощо.

Двері різні, не завжди вдається підібрати циліндр, що ідеально підходить за розміром. Але все ж майте на увазі, що зовні замкова личинка не повинна виступати більш ніж на 3 мм. Правда, і сильно йти вглиб вона не повинна, інакше відкривати двері буде незручно.

Дещо про матеріали

При виготовленні циліндрових механізмів широко застосовуються такі сплави: 

  1. Латунь (середній сегмент і преміум). Досить міцний і зносостійкий цинковий сплав, який не боїться корозії, бруду, пилу і жиру. За відчуттями латунні личинки важкі, а на вигляд — декоративні (у латуні рівний, благородний відтінок).  
  2. Алюміній, ЦАМ (економ-клас). У таких циліндрів зазвичай скромна захист і порівняно невелика кількість секретів, та й сам матеріал м’який і легкий. Для замку на вхідні сталеві двері це не варіант, але в підсобку або сарай — чому б і ні?  
  3. Силумін (майже даром). Дешевий, крихкий і рекордно недовговічний матеріал. Якщо взяти силуміновий циліндр в руку, здається, що він невагомий. Будь-які міркування про надійність просто не мають сенсу.

Якісні циліндрові механізми заховані в латунний або алюмінієвий корпус. При цьому сердечники кращих циліндрів виготовлені з латуні. Ось чому таким сердечникам не страшні волога (краплі дощу, конденсат), а також бруд і жир, які заносяться всередину разом з ключем. Можна не турбуватися: замок не заклинить у найвідповідальніший момент.