П’ятниця , 29.03.2024

ФОП з посиланням на указ Зеленського хоче змусити «укравтодорівців» не планувати утримання доріг на п’ять років

ФОП «Біда Павло Борисович» 28 серпня подав в АМКУ скаргу на дискримінаційність вимог Служби автомобільних доріг у Тернопільській області по тендеру на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування державного значення очікуваною вартістю 825,93 млн грн.

Про це повідомляється в системі «Прозорро».

ФОПу не сподобалось, що САД хоче найняти підрядника аж на п’ять років – строк виконання робіт передбачений до кінця 2024 року. У цьому скаржник вбачає дві проблеми.

По-перше, бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему України, становить один календарний рік з 1 січня по 31 грудня. Таким чином укладання довгострокових договорів Службою автодоріг не відповідає положенням Бюджетного кодексу. Окрім того, договір з переможцем довгострокової закупівлі не може бути зареєстрованим в органах Держказначейства.

ФОП звернув увагу на указ президента Володимира Зеленського від 19 липня «Про деякі заходи щодо створення умов для розвитку та підвищення якості автомобільних доріг», яким Кабінету міністрів доручено до кінця поточного року опрацювати питання щодо внесення змін до законодавства, спрямованих на бюджетне планування видатків у довгостроковий період.

Другою проблемою для скаржника є необгрунтованість очікуваної вартості закупівлі.

«При розрахунку вартості послуг, які будуть надаватися з 2019 по 2024 р., неможливо спрогнозувати інфляційні показники, середньомісячну заробітну плату, вартість матеріальних ресурсів, оскільки ці показники навість не закладені в постанові КМУ від 15.05.2019 №555 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2020-2022 роки» і можуть бути суттєво змінені, що не дає можливості навіть орієнтовно визначити вартість послуг», – вказує скаржник.

ФОП просить зобов’язати САД внести відповідні зміни до тендерної документації.

За даними «Clarity» ФОП Біда раніше лише один раз брав участь у закупівлях, отримавши підряд Управління ЖКГ Тернопільської міськради на ремонт прибудинкової території по вул. 15 Квітня, 3б вартістю 848 тис грн.

При цьому ФОП зазначив у скарзі, що взяти участь у закупівлі вартістю майже 1 мільярд гривень йому заважають саме проблеми з довгостроковим бюджетуванням, а не його власна спроможність надати такі послуги.

Джерело: “Наші гроші”