Четвер , 28.03.2024

У Тернополі закликають здійснювати регулярний медичний огляд

У Тернополі, до Всеукраїнського дня боротьби з раком молочної залози, стартував медійно-соціальний онкологічний проект «#РАК_КРУПНИМ_ПЛАНОМ».

Представники благодійного фонду «Великі серця» спільно з лікарями обговорили проблему захворювання онкології, пише tenews.te.ua.

Як зазначають організатори проекту, вони намагаються підкреслити про необхідність ранньої діагностики та профілактичного огляду раку молочної залози та інших онкозахворювань.

«Ми вважаємо, що проблеми онкології, зокрема раку молочної залози, про яку ми говоримо сьогодні, потрібно говорити не тільки в такі дати, а профілактична робота повинна проводитися постійно. Тому, ми сьогодні розпочинаємо безстроковий медійно-соціальний онкологічного проект», — зазначає представник благодійного фонду «Великі серця» і координатор акції Надія Копилець.

Сьогодні онкологія залишається однією із найбільш поширених хвороб. На Тернопільщини, лише за минулий 2018 рік, більше ніж трьохсот осіб виявили рак молочної залози, з них 163 особи померли. Основною причиною такої статистики є недбале ставлення до свого здоров’я. Адже, за дев’ять місяці 2019 року лише 53 % жінок пройшли профілактичний огляд.

«Якість медицини покращуються, але кількість хворих не зменшується. Статистика залишається те ж самою. В чому ж проблема? Можливо в самих пацієнтах. Я розумію, що є страх, певний ризик, перед остороги, що в мене виявлять захворювання, але з цим потрібно боротися. Кожна жінка повинна пройти обстеження — це зробити УЗД, мамографію. Дальші вже буде лікування, профілактика майбутніх рецидивів, але перше, що потрібно зробити — це просто прийти до лікаря», — зазначає заступник гендиректора з хірургічної роботи КНП «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» ТОР Микола Прокопчук.

Загалом в області працює чотири мамографи, а саме: у Тернопільському обласному онкологічному диспансері,  у Тернопільській районній лікарні, у центральній Заліщицькій районній лікарні та Теребовлянській центральній районній лікарні. Створений центр громадського здоров’я, який в рамках боротьби з раком молочної залози активно запрошує жінок пройти обстеження.

Також, у місті організували групу взаємної допомоги «Амазонки Тернопілля», яка намагається допомогти психологічно. Адже, в українські ментальності прийнято, що жінки приховують свої проблеми. Вони бояться осуду, тому вирішують не здійснювати регулярний огляд. Часто, такі дії можуть призвести до фатальних наслідків. Адже, діагностування раку молочної залози на ранніх стадіях дає більше можливосте на вилікування.

«Я виявила себе пухлину коли вона була 4 см. Коли вона калькується зовні у молочні залозі, то вона вже велика — це вже десь 2-3 стадія. Мамографія, сучасні УЗД способи дозволяють її виявити ще меншою — це перша стадія. Тому ми закликаємо жінок до того, щоб здійснювати регулярний огляд, що дозволить виявити рак на ранніх стадіях, які є виліковними» — розповідає голова ГО «Амазонки Тернопілля» Марина Орап.

До слова, грудні переглядатимуть заново програму «Здоров’я Тернополян», в яку внесуть нові пропозиції, щодо інформування населення та зменшення тенденції захворювання на рак молочної залози.

Представники Благодійного фонду “Великі серця” і координатори акції “#Рак_крупним_планом” в Тернополі — Надія Копилець та Тарас Савчук.