П’ятниця , 29.03.2024

Офіс президента і Генштаб ЗСУ хочуть повернути призов на службу в армію 18 років

В Україні хочуть повернути призов на строкову службу в армію з 18 років.

армія, призов

Відповідна ініціатива була озвучена в Офісі Президента в ході робочої наради яку підтримав Генеральний Штаб ЗС України.

Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ініціює повернення призову на строкову службу з 18 років.

Про це на брифінгу Армія Inform розказав начальник відділення комплектування Управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ підполковником Микола Качаненко, повідомляє Український мілітарний портал.

За словами офіцера, в питаннях призову до лав Збройних Сил існують певні розбіжності між законом «Про військовий обов’язок і військову службу» і президентським Указом про призов. У законодавчому документі йдеться, що призову на строкову службу підлягають громадяни, яким «виповнилося 18 років та старші особи, які не досягли 27-річного віку». А відповідно до останніх президентських указів, призивали громадян з 20 років.

“Така розбіжність негативно впливає на призовну кампанію. Молода людина, зазвичай, після закінчення школи чи коледжу намагається влаштуватися в житті — хтось починає працювати, хтось заводить сім’ю. І в подальшому хлопець розглядає службу в армії як небажану.” – розказав офіцер.

Окрім відновлення призову з 18 років, а не як зараз у 20 років, також було піднято питання збільшення суми штрафів щодо неявки за повісткою та інші законодавчі ініціативи щодо підвищення відповідальності призовників за порушення правил військового обліку і, зокрема, за неявку до військкомату за повісткою та ухилення від військової служби.

“Для призовника сьогодні не є проблемою сплатити штраф у 255 гривень і продовжувати ігнорувати повістки. За ухилення від військової служби у нас покарання не «позбавлення волі», а лише «обмеження». Найсуворіший наш суд у кращому випадку може винести вирок у вигляді умовного покарання. Тому окремим призовникам вигідніше навіть бути умовно засудженими, ніж служити у війську”, – розказав полковник Микола Качаненко

Підсумовуючи – є ймовірність, що наступний Указ Президента про призов громадян на строкову службу відповідатиме Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» і юнаків знову призиватимуть до війська з 18 років.