П’ятниця , 29.03.2024

У Теребовлі відкрили пам’ятник захисникам України (ФОТО, ВІДЕО)

На центральному майдані біля будівлі райради, що на головній вулиці Князя Василька, 11 жовтня 2019 року урочисто відкрили пам’ятник загиблим бійцям Теребовлянщини, які  воювали на війні з російським окупантом на Сході України.

Відкриття було присвячене святу Покрови Пресвятої Богородиці та Дню ЗСУ. На цю подію зібралось чимало люду і, найперше, демобілізовані та діючі воїни, так званої, АТО, волонтери, представники влади та райвійськкомату, військової частини, мешканці міста та навколишніх сіл.

Пам’ятник виконаний із сірого граніту в формі тризуба, зубці якого розташовані півколом на невисокому постаменті. Біля правого зубця знаходиться профіль скорботної постаті, на середньому зубці, найвищому, вгорі розміщений хрест.

Посередині середнього зубця вмонтований монітор, на якому згодом будуть транслюватися фото загиблих героїв на війні з москалями, можливо й документальні та художні фільми про цю жахливу війну. Внизу під монітором написано: «Герої не вмирають». Автор скульптури – Олег Зінчук. Навколо композиції вкладена бруківка та гарно впорядковані квітники.

На початку біля десяти священнослужителів міста та краю, а також із Марійського духовного центру спільно провели панахиду та окропили нову споруду святою водою. В проповіді священик УПЦ Св. Володимира, отець Володимир Якубишин відмітив: «На долю нашої країни та народу випало тяжке випробування – війна, але у той же час саме сьогодні ми відроджуємося як нація, саме сьогодні ми усвідомлюємо, що тільки в єдності – наша сила, саме сьогодні ми переконуємося, що у нас вже є сильна українська армія. Кожне втрачене життя, кожна пролита краплинка крові у рідну землю не пропадуть на марно. Вони зростусь пишним колоссям волі, правди і Божої Благодаті».

До слова сказати, більшість з присутніх священиків являються військовими капеланами, а священики із Зарваниці, за їхніми словами, лише у вересні повернулися зі Сходу.

Далі зведений хор, до якого входили й представники народного хору «Союзянки», розпочали акапельно Гімн України та їх швидко підхопили всі присутні.

Людей дуже розчулив виступ ветерана з обласної спілки учасників АТО Тернопільщини. Він сам особисто воював з москалями на Сході й з ним був його товариш із сином. Так от, той син товариша геройськи загинув і ветеран ділився своїми почуттями, думками та прагненнями.

Відмічав, що молодь у нас прекрасна, вміє та бажає захищати Батьківщину, не ховається поза спини інших. На конкретних прикладах солдат повідав про всі жахи цієї брудної та нікчемної війни, на якій гинуть кращі патріоти. Але висловив сподівання, що все таки дана бійня колись та закінчиться.

Під звуки хронометра присутнє товариство вшанувало загиблих земляків хвилиною мовчання. Виступив і мер міста Сергій Поперечний, він розповів, що даний пам’ятник зініціювали створити ветерани АТО Теребовлянщини і їх депутатський корпус міської ради повністю підтримав. Так обеліск був створений за три місяці й зусиллями міської ради навколо нього було облагороджено територію.

Далі молодь промовляла імена загиблих на війні земляків, а також померлих від ран та недуг пов’язаних з війною. При цьому коротко розповідали звідки були бійці, де воювали та від чого загинули.

До підніжжя нового пам’ятника невдовзі вклали живі квіти та лампадки пам’яті із запаленими свічками, а зведений хор виконав пісню «Боже Великий, Єдиний».

В кінці голова Теребовлянського відокремленого підрозділу ГО бійців та волонтерів АТО «Сила України» Іван Олексюк сказав: «Ось в Теребовлі й відкрили пам’ятник загиблим воїнам Теребовлянщини. Сьогодні на цю подію приїхали багато демобілізованих і діючих військовослужбовців, голів спілок ветеранів АТО, щоб віддати честь нашим загиблим побратимам. Пам’ятник відкритий з ініціативи ветеранів війни та з дієвої підтримки Теребовлянської влади. Ми щиро дякуємо всім, хто допоміг встановити цей потрібний нам обеліск і особисто міському голові, пану Сергію Поперечному. Слава Україні!»

Віктор АВЕРКІЄВ,
автор фото Олег Капуста