Четвер , 25.04.2024

Зеленський лютує – 50% тернопільського спирту перебуває в тіні

Бюджет країни у результаті тіньового обігу спирту втрачає мільярди гривень

Зеленський, Тернопіль

Робочу поїздку до Тернополя здійснив у п’ятницю, 1 листопада, Президент України Володимир Зеленський.
У “файному місті” глава держави зробив дві важливі справи – представив нового голову обласної державної адміністрації та провів нараду з питань розвитку спиртової галузі України.

Тернопіль був обраний плацдармом для обговорення горілчаних проблем обрали неспроста. У нашій області знаходиться не тільки третина замків України, але, як виявляється, третина виробленого в країні спирту має саме тернопільську прописку. По крайній мірі, про це свідчили статистичні дані за 2018 рік.

Так ось, до суті справи.  За словами Володимира Зеленського, ситуація у спиртовій галузі сьогодні просто кричуща – 55% виробництва спирту в Україні перебуває в тіні, а державні спиртові заводи ось уже понад 10 років контролюють кримінальні угруповання.

У Тернопільській області наразі працюють лише 4 з 11 спиртових заводів.

Начальник Тернопільського обласного управління Національної поліції Олександр Богомол прозвітував про боротьбу з тіньовим обігом спирту. Але цей звіт главу держави не вразив. Володимир Зеленський вказав на недостатню роботу поліції у цьому напрямку. В якості прикладу президент порадив тернопільським чиновникам зайти в “гугл” і задати пошуковий запит “горілка, 10 літрів”.

І ось результат пошуку. Виявляється, що так званий тетрапак горілки пшеничної місткістю 10 літрів можна замовити через Інтернет за дуже привабливою ціною – лише 370 гривень.
Тобто пляшка горілки при купівлі в такий спосіб обійдеться десь у 15-18 гривень. І це при тому, що в магазині вона коштує 90-100 гривень.

Це свідчить, що активно працюють тіньової підприємства.

“Але як вони працюють і хто їх кришує?» – порушив питання очільник держави.

Як було озвучено на нараді, за останніх три роки фінансовий результат «Укрспирту» зменшився майже вп’ятеро. У 2016-му році прибуток підприємства становив близько 97 мільйонів гривень, а сьогодні він скоротився ледь не до нуля. Три роки тому монополіст «Укрспирт» сплатив до бюджету майже 30 мільйонів гривень податку на прибуток, а минулого року – взагалі нічого.

Зеленський у Тернополі

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова, за 10 останніх років виробництво легального харчового спирту скоротилося вчетверо. Причина – нелегальний ринок спирту. За його прогнозами, при умові збереження нинішньої ситуації у спиртовій галузі втрати акцизу можуть сягнути 8-10 мільярдів гривень.

Міністр зазначив, що для вирішення проблеми потрібна демонополізація, детінізація та приватизація спиртової галузі.

Опісля своє слово сказав президент і наголосив, що він та уряд не миритимуться з існуванням тіньового ринку спирту та спільно працюють над його ліквідацією.

Володимир Зеленський повідомив, що уже подав до парламенту відповідний законопроект про лібералізацію діяльності у сфері виробництва спирту етилового.

«Ми ліквідуємо основу для існування цієї кримінальної системи. Якщо виробник попадеться на виготовленні «лівого» спирту, він буде позбавлений ліцензії та права на виробництво не менше ніж на п’ять років. Я думаю, це справедливо», – сказав Зеленський.

Президентський законопроект передбачає чотири кроки. Перший – це скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року. Другий крок – скасування обмежень на будівництво спиртових заводів та приватизацію наявних. Третій –  ліцензування виробництва та оптової торгівлі спиртом. Також іще передбачається введення обмеження імпорту спирту до 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, як раніше уже  повідомлялося, Тернопільську обласну державну адміністрацію очолив Ігор Сопель. Новий очільник області проживає у Хоросткові – колишній спиртовій столиці Тернопільщини. Із специфікою діяльності спиртових заводів він, як і кожен хоростківчанин, має бути добре знайомий. Тож є підстави сподіватися, що при бажанні у нового голови ОДА усе получиться, по крайній мірі хоча б у реформуванні спиртової галузі.