Четвер , 28.03.2024

Олена Підгрушна повертається: ТОП-5 кращих гонок відомої спортсменки

У п’ятницю, 13 грудня, в австрійському Хохфільцені стартує другий етап Кубка світу з біатлону.

Олена Підгрушна

Спортсмени змагатимуться у трьох гонках — спринті, переслідуванні та естафеті.

Майже після річної перерви у складі збірної України виступить тернополянка Олена Підгрушна, пише Терноград.

Нагадаємо, що замість Кубка світу вона виступила на стартовому етапі другорядного Кубка IBU, де здобула нагороду, що змусило тренерський штаб повернути Олену до головної команди.

Ми вирішили пригадати п’ять найкращих гонок у кар’єрі Підгрушної.

21.02.2014 р. «Золото» в естафеті на Олімпіаді

Ця гонка відбувалася на тлі трагічних подій на Майдані, тому на дівчат чинився чималий тиск, як психологічний, так і моральний, адже російські вболівальники у Сочі ображали українок прямо на трасі. Однак дівчата продемонстрували найкращу форму — Олена Підгрушна на четвертий етап пішла з півхвилинною перевагою.

Її намагалася було наздогнати росіянка Ольга Вілухіна (до речі, в числі інших російських спортсменів дискваліфікована за допінг), яка обійшла норвежку, але Олена не дала навіть засумніватися у своїй перевазі. На фініші збірні України і Росії розділили 26,4 сек. Є олімпійське «золото»!

9.02.2013 р. «Золото» в спринті на чемпіонаті світу

Чемпіонат світу в Нове-Место став тріумфальним для Олени Підгрушної. Відразу три нагороди, але найпам’ятнішою стала, безумовно, золота медаль у спринті. Здобута вона була у видовищній боротьбі зі знаменитою  норвежкою Турою Бергер. Після другої стрільби Підгрушна вийшла на дистанцію з перевагою лише 11 секунд. Причому Тура, волею жереба, йшла по дистанції слідом за українкою.

Знаючи наскільки швидко норвежка проходить останнє коло, більшість експертів віддавали перевагу їй. Але найшла коса на камінь — Тура справді продемонструвала найшвидше коло серед усіх учасниць (і загалом найкращий час на лижні), але Олена віддала їй лише трішки більше 4 секунд. У фінішному протоколі українку і норвежку розділили 6 секунд — на користь Олени!

17.01.2016 р. «Золото» в естафеті на етапі Кубка світу

Перемогти німкень в серці біатлону Німеччини — Рупольдингу. Таке вдалося збірній України того дня! Доля «золота» вирішувалася в дуелі Олени Підгрушної і реактивної Лаури Дальмаєр. На останнє коло німкеня пішла, програючи українці лише 8 секунд.

Протягом усієї дистанції вона поступово відігравала цю перевагу, і вже на стадіоні майже наздогнала українку. Проте Олена вдало обрала фінішний коридор, і таки не пропустила титуловану суперницю. На фініші їх розділили 1,2 секунди!

17.02.2017 р. «Срібло» в естафеті на чемпіонаті світу

У передолімпійському чемпіонаті світу було важливо чітко проявити свої амбіції. Олена знову «замикала» українську четвірку, але тут їй довелося битися з групою легендарних біатлоністок. На фінішне коло Лаура Дальмаєр вийшла лідеркою, а слідом з невеликим гандикапом пішли супершвидкісні француженка Марі Дорен-Абер, чешка Габріела Соукалова, італійка Доротея Вірер і наша Олена.

Видавалося, що в такій компанії Підгрушній гарантоване п’яте місце, але вона знову спростувала всі прогнози. Олена спочатку витримала темп суперниць, а потім одну за одною обійшла і Вірер, і Соукалову, і Абер. Була б дистанція трішки довша, то підкорилася б й Дальмаєр — на фініші Німеччину і Україну розділили лише 6 секунд.

5.02.2016 р. «Золото» в спринті на етапі Кубку світу

Єдина золота нагорода Олени в особистих гонках на етапах Кубка світу. На змагання до канадського Кенмора поїхали далеко не всі світові лідери, але серед тих, хто все ж брав участь (а у їх числі Вірер, Соукалова та Макаряйнен), Підгрушна була найкращою. Вона лідирувала протягом усієї гонки.

Автор Роман КИПИБІДА