Вівторок , 23.04.2024

Віталій Гринів: «Настав час демонструвати високі результати»

Перспективний тернопільський велосипедист готується до чемпіонату світу з велотреку

Віталій Гринів

Тернополянин Віталій Гринів нині є одним з лідерів збірної України з велотреку, пише “НОВА Тернопільська газета”.  Разом з Романом Гладишем тернополянин формує основне ядро нашої команди, на яке рівняються інші збірники. Віталій виступає у темпових гонках і торік виграв загальний залік Кубка світу в дисципліні «скретч».

Взимку велосезон традиційно бере перепочинок, але це не стосується велотреку, в якому головні змагання тривають саме з листопада до березня. Отож, наприкінці минулого року Віталій виступив на п’ятьох етапах Кубка світу, а наступних вихідних буде змагатися на останньому, шостому, в Канаді. Крім того, на вирішальному етапі підготовка до головних змагань сезону — чемпіонату світу в Німеччині.

Під час новорічно-різдвяних свят Віталій лише на кілька днів завітав до Тернополя і відразу поспішив на тренувальний збір до Туреччини. Ми скористалися можливістю і поспілкувалися з перспективним спортсменом.

— Віталію, чим він вам найбільше запам’ятався 2019-ий рік?

— Минулий рік видався дуже складним, багатим на події та емоції. Багато часу ми нині проводимо у переїздах і тренувальних зборах. Ось і зараз, коли ми з вами говоримо, я лише на кілька днів приїхав до Тернополя і знову вирушаю на закордонний збір. Готуємося і віддаємо всі сили, щоб гідно представити Україну на престижних міжнародних змаганнях. Торік вдалося суттєво підвищити особисті показники. Можливо, не так, як того хотілося б, але прогрес є.

Щодо змагань, то найбільш пам’ятною подією був, безумовно, виграш загального заліку Кубка світу в дисципліні «скретч». Ну, а ще запам’ятався чемпіонат світу в польському Прушкові. Мені там хоч і не вдалося здобути нагороду, але я на рівних боровся з найсильнішими майстрами велотреку в світі і посів у підсумку 6-те місце.

Сезон у нас в розпалі. У січні відбудеться завершальний етап Кубка світу в Канаді, а наприкінці лютого хочу виступити на черговому чемпіонаті світу, підготовка до якого виходить на фінішну пряму. Відчуваю, що вже готовий дуже добре, отож, треба зберегти форму і будемо боротися.

– Нині триває олімпійський відбір. Чи є ще шанс потрапити до Токіо’2020?

— Шансів, на жаль, уже немає. Цей відбір тривав два роки і був дуже складним. До його заліку увійде ще наступний чемпіонат світу, але вже сьогодні зрозуміло, що на Олімпіаду ми не потрапляємо.

— Ти маєш на увазі змагання у дисципліні «медісон»?

— Так, там моїм головним партнером був Роман Гладиш. Однак практично від старту цієї кваліфікації ми не можемо виступити на повну силу. Певні надії покладали на грудневі етапи Кубка світу в Новій Зеландії й Австралії, де я виступав у «медісоні» разом з Володимиром Джусом. Однак високих результатів продемонструвати не вдалося – спочатку було падіння, а потім не дозволили виступати технічні проблеми з велосипедом. Як наслідок, ми нині в рейтингу на 23-ому місці, а потрібно потрапити бодай до 16-ти кращих. І шансів немає…

— У велоспорті не передбачені індивідуальні запрошення сильних спортсменів, як це буває в інших олімпійських видах?

— Ні, у нас такого немає (усміхається, — авт.). Хіба якщо з цілого континенту немає жодної команди у 16-ти кращих, то можуть замінити, наприклад, 16-их у рейтингу на найкращу збірну Африки. Однак для Європи, законодавиці мод у велотреку, такого не передбачено. Тому на Олімпіаді ми виступати не будемо. Однак життя на тому не закінчується, готуємося до найближчого чемпіонату світу та подальших змагань.

— А яка гонка для вас є «коронкою»?

— Навіть не можу виділити, усі люблю по-своєму. Є свої плюси й у «медісоні», й у груповій гонці за очками, й у «скретчі». Я загалом дуже люблю змагатися…

— А пам’ятаєш свої перші змагання?

— Так, то була гонка пам’яті Філіпенка у Тернополі. Я тоді ще не дуже довго займався велоспортом, і на дистанції було дуже важко. Навіть зійшов. А через пів року я вперше потрапив на велотрек, було навіть страшно виступати, адже він має свою специфіку. Та вже за рік після того, як почав виступати на змаганнях, з’явилися призові місця, згодом мене помітили тренери збірної. З тих пір усе пішло-поїхало, як то кажуть, по наростаючій, і нині я вже в головній збірній України.

— Напередодні головного старту сезону – чемпіонату світу — наскільки готовий змагатися з найсильнішими? Чи маєш належне технічне забезпечення?

— Так, відчуваю, що перебуваю в добрій формі, як у нас кажуть, «сильна нога». За всіма прикидками бачу, що суттєво нікому не поступаюся і готовий демонструвати високі результати. Тепер необхідно добре підготуватися безпосередньо до чемпіонату.

Щодо велосипеда, то виступаю на вітчизняній моделі «Команчі». Він не є топовою моделлю, але й не найгірший варіант. Дозволяє їхати досить швидко, і ми готові змагатися. Настав час демонструвати високі результати.

ВІЗИТКА

Віталій Гринів, переможець загального заліку Кубка світу з велотреку.

Народився 5 квітня 1995 р. у Тернополі. Закінчив ЗОШ №6, технічний коледж ТНТУ. Першу вищу освіту здобув у ТНЕУ, де тепер також навчається на іншій спеціальності. Неодноразовий призер гонок на етапах Кубка світу та інших рейтингових міжнародних змагань. У сезоні’2018/19 виграв загальний залік Кубка світу в дисципліні «скретч».