Середа , 24.04.2024

10 цікавих фактів про Тернопіль

Тернопіль – невелике затишне місто Західної України з непоганою локацією (менше, ніж за 2 години можна автомобілем дістатися до переважної більшості обласних центрів регіону) та компактним розташуванням.

Автор фото: Олег СИНОВЕЦЬ

Комусь до вподоби неспішний плин його життя, хтось, звичний до руху мегаполісів, відверто нудьгує, але безперечно всі погодяться, що наше місто має свій шарм і чимало родзинок. І далеко не всі знають їх цікаву історію. Спробуємо ліквідувати деякі білі плями.

  1. Тернопіль вперше згадується у 1540-му році, а у 1548-му місто отримало Магдебурзьке право Однак перші поселення на цих землях фіксували ще у десятому столітті, але їх не раз спалювали під час своїх набігів монголо-татари.
  2. Саме форпостом на шляху монголо-татар мав стати Тернопільський замок, будівництво якого розпочали в рік заснування міста, а частково завершили через 8 років.
  3. Найвища точка міста – на Східному масиві. На проспекті С. Бандери, 80, де розміщений магазин «Орбіта». Найнижча – берег річки Серет, що біля об’їзної дороги.
  4. Людина, яка побувала в Тернополі востаннє у 1980-их навряд чи зорієнтувалася б у нинішніх назвах вулиць, адже декомунізацію тут розпочали ще на початку 1990-их. Наприклад, нинішня центральна вулиця Руська тоді носила ім’я Леніна, а озеро називалося Комсомольським. Таку ж назву носив і парк Національного відродження, а інший парк – гідропарк «Топільче» – був Піонерським.
  5. Тернопіль став одним з перших міст, де позбулися пам’ятника Леніну (раніше лише в Червонограді Львівської області). Не довго простояв у нашому місті і пам’ятник Сталіну, зруйнований у 1950-их у рамках боротьби з «культом особистості».
  6. У 1986-ому, вперше в Україні, в Тернополі відкрили Співоче поле.
  7. За площею тернопільський став відповідає цілому житловому масиву «Східний».
  8. У 1994-ому гурт «Брати Гадюкіни» випустив пісню «Файне місто Тернопіль», яка несподівано на десятиліття стала візитівкою нашого міста. «Файне місто» й нині є брендовою назвою і асоціюється з Тернополем.
  9. Іншою візитівкою Тернополя – спортивною – тривалий час вважалася футбольна команда «Нива». Її зірковий час припав на 1980-90-ті роки, коли «Нива» вважалася однією з найсильніших команд України, а вивезти очки із Тернополя навіть грандам вдавалося не часто. Показною стала перша поразка київського «Динамо» часів повернення Валерія Лобановського саме у Тернополі в квітні 1997-го, а за рік те «Динамо» грало у чвертьфіналі Ліги чемпіонів…
  10. У передмісті Тернополя селі Підгороднє розташована легендарна біатлонна база. Її вихованцями є чемпіони і призери найпрестижніших біатлонних змагань світу різних років Тарас Дольний, Олена Підгрушна, Дмитро Підручний, Анастасія Меркушина та інші.

Підготував Роман КИПИБІДА

Читайте також:
10 цікавих фактів з життя Івана Франка