П’ятниця , 19.04.2024

Аваков розповів деталі евакуації українців з Китаю та їхнього карантину

Тих, у кого буде температура вища за 37,2, на борт не пустять

20 лютого до України має прибути літак з китайського міста Ухань, в якому трапився спалах коронавірусу нового типу Covid-2019, з 49 українцями. Після евакуації вони мають провести 14 днів у карантині, для якого наразі підбирають відповідне місце, пише Терноград з посиланням на Zaxid.net.

Як розповів в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV 17 лютого міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, усі громадяни України, які чекають на евакуацію, поінформовані про приліт літака в Ухань і будуть знати, коли саме їм треба прибути.

«Китайська влада за нашим запитом у потрібний момент доставить українців безпосередньо до літака, який повністю готовий. На борту буде 16 членів екіпажу, поліцейський, два лікарі, медсестра, військовослужбовець і працівник консульства, яким також після повернення в Україну доведеться відбувати карантин», – сказав він.

Крім українських громадян, за словами Арсена Авакова, літак забере ще декількох громадян Росії, Білорусі, Нідерландів, Аргентини та інших країн, які заплатять Україні за евакуацію. Усі евакуйовані підпишуть спеціальні документи, якими погоджуватимуться на карантин. Кожен із пасажирів літака пройде медичний контроль. Того, у кого буде температура вища за 37,2, на літак не допустять, оскільки у таких людей ризик враження вірусом вищий, ніж у інших. Ці люди в супроводі консула вирушать у місцеву лікарню, де будуть проходити відповідні процедури.

«Ми будемо перевіряти все, як це робили інші країни, – не лише температуру, а й кашель, нежить, стан тіла тощо. У першу чергу перевірку проводитимуть лікарі в Китаї, які проводили такі медогляди для всіх інших громадян, яких евакуювали з Китаю. Також перевірятимуть українські фахівці», – уточнила пізніше в ефірі міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

У літаку пасажирів забезпечать засобами захисту, гігієни, харчуванням. Захисні маски замінюватимуть тричі за час перельоту. Під час перельоту назад в Україну буде зупинка в Алматі. За словами Арсена Авакова, борт прибуде в один з аеропортів України, який ще обирають у залежності від того, де буде місце карантину.

«Літак буде йти на спеціальну санітарну стоянку, де його зустрічатимуть працівники ДСНС. Люди, які прилетять з Уханя, сядуть у спеціально підготовлені автобуси. Усі, хто їх прийматиме – працівники ДСНС, медики, водії автобусів – будуть одягнені в спеціальні костюми. Літак продезінфікують за спеціальною технологією. Усе сміття та інші розхідні матеріали з літака спалять», – розповів Арсен Аваков.

П’ять автобусів у супроводі поліції та ДСНС скерують до місця карантину, де евакуйованих забезпечать необхідним для проживання упродовж 14 днів під контролем лікарів. Також там перебуватимуть представники правоохоронців та ДСНС. Усі відходи з бази будуть фільтрувати та знищувати: тверді – спалюватимуть, каналізаційні відходи знезаражуватимуть, і, як запевняє Арсен Аваков, вони не потраплятимуть в загальні стоки. Усі люди, які контактуватимуть з прибулими з Уханя українцями, носитимуть спецкостюми.

Після завершення карантину, якщо медики не матимуть зауважень, людей випускатимуть за спеціальною процедурою, а всю територію, де вони перебували, продезінфікують.

Нагадаємо, що напередодні з’явилася інформація про те, що евакуйованих з Китаю українців привезуть на Тернопільщину у санаторій “Медобори”, проте офіційного підтвердження цьому наразі немає. У МОЗ же відмовляються називати місце евакуації.

Читайте також:
Перший українець заразився китайським коронавірусом