П’ятниця , 29.03.2024

Формула успіху Надала: досвідчені керівники в команді з молодими фахівцями

Українське суспільство протягом останніх років не раз ставало на одні і ті ж граблі, шукаючи “нові обличчя”.

команда Надала

Щоразу виявлялось, що “новий” – це не обов’язково “успішний” та “ефективний”. Щоб вирватись з зачарованого кола ходіння по граблях, можливо варто придивитись до того, як до “нових” і “старих” управлінців ставляться в інших країнах?

Найбільше важить професіоналізм

Подивимося на світовий досвід. Він легко спростовує міфи про “молодість”, як запоруку проривних реформ та успішних змін. Гейзел Маккаліон вперше стала мером канадського містечка Місісаґи, коли їй виповнилося 51.  Гейзел Маккаліон любили за вміння приймати виважені рішення у критичних ситуаціях.

Так було під час аварії потяга з витоком хімічних речовин, які спровокували надзвичайну ситуацію. Тоді Маккаліон змогла чітко і впевнено організувати евакуацію більш ніж 200 тисяч місцевих мешканців. На посаді Маккаліон прослужила майже чотири десятиліття. Дванадцять разів переобиралась мером і перетворила своє містечко в одне з найбільших та найрозвиненіших міст Канади.

Багаторічний мер Берліна Еберхард Діпген очолив місто майже у 50 років. Саме при ньому Берлін став одним з найбільш інноваційних міст Європи.

Майже в 60 Нью-Йорк вперше очолив Майк Блумберг. З особою Блумберга пов’язують масове впровадження електронних сервісів та енергоефективних технологій, які перетворили Нью-Йорк в одне з найрозвиненіших міст світу. Втретє Блумберга обрали у час великої фінансової кризи (2008-2009), оскільки мешканці розуміли — для проходження через часи непевності потрібна людина з досвідом.

Подібних прикладів чимало. Вони мають системний характер. Успішні міста – це успішні професійні команди управлінців. Не молодих експериментаторів, які спочатку говорять а потім думають, а професіоналів, які зважують кожну обіцянку і дорожать кожним словом своїм. Професіоналів, які мають досвід і бачення на кілька десятиліть вперед. Професіоналів, які, завдяки авторитету і справжньому лідерству, зуміли об’єднати навколо себе молодих та енергійних і готують молоду зміну роками складної копіткої праці.

Поодинокі приклади є і в Україні

В Україні також є успішні професійні команди на рівні місцевого самоврядування. Тернопіль, Хмельницький, Івано-Франківськ сьогодні стали прикладами для багатьох українських міст. Прикладами професійного управління і вирішення складних завдань у вирі загальнодержавної політичної та економічної нестабільності.

Тернопільський міський голова Сергій Надал за висновками незалежної оцінки “Слово і діло” протягом декількох років є найбільш відповідальним мером України. Основою даного рейтингу є кількість і якість виконаних обіцянок. Безперечно, за роки перебування на посаді, мер зробив не одну помилку, адже він людина. Але, очевидні позитивні зміни значно переважують недоліки та прорахунки.

І це стосується не лише капітального ремонту Тернополя. Мер відважився і повним ходом здійснює складну і тривалу реформу енергоефективності. Ця програма має на меті зробити місто менш залежним від дорого газу. У місті триває радикальна транспортна реформа. Початок цих змін було закладено майже десять років тому. Чинному меру довелося пережити не одну хвилю критики з боку опонентів. Але він впевнено рухається в руслі власного бачення стратегії розвитку міста, відчуваючи підтримку громади.

Сьогодні, голова Тернополя — один з кращих управлінців у місцевому самоврядуванні України. Він довів своє вміння брати відповідальність, визнавати помилки та оновлювати команду. Останніми роками його команда поповнилась управлінцями, яких поєднує порівняно молодий вік, але одночасно і досвід роботи у професійних сферах.

Так, нещодавно новим начальником відділу охорони здоров’я та медичного захисту Сергій Надал призначив молодого практикуючого лікаря Василя Даньчака. Відділ діджиталізації, сформований з молодих фахівців у сфері ІТ очолив Андpієшин Андpій. Новим начальником відділу транспортних мереж став молодий фахівець Антон Марчевський.

Начальником новоствореного управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей міський голова призначив громадську активістку, багаторічну координаторку наукових програм Христину Білінську. У цьому ж управління працює колишня молодіжна міська голова Леся Голик.

Сергій ВИШНЕВСЬКИЙ,  політичний аналітик

Читайте також:
Об’єднані громади навколо Тернополя – хто виграв і хто програв покаже час