Вівторок , 19.03.2024

Бережани: 10 цікавих фактів про місто над Золотою Липою

Бережани – мальовниче місто Тернопільської області розташоване на берегах річки Золота Липа.

Бережани

У ХІХ та до середини ХХ століття місто було важливим осередком суспільно-політичного життя Галичини.

1. Перша згадка про Бережани датується 1375 роком. Місто на Золотою Липою на 52 роки старше за Чортків і на 165 років старше за Тернопіль. До речі, на час заснування Тернополя Бережани уже 10 років мали Магдебурзьке право (1530 р.).

2. У Бережанах є Рай. До складу Бережанської міської ради входить приміське село Рай. “Райським місцем” цього населеного пункту є унікальний парк, у якому знаходиться ряд цікавих ботанічних пам’яток.

3. Східний Вавель – так називали свого часу Бережанський замок. Оборонну споруду у місті було закладено у 1554 році за кошти родини Сенявських. Під час Першої світової війни замок зазнав значних руйнувань. Наразі замок потребує відновлення, але за браком коштів цей процес відбувається дуже повільно.

4. Місто чотири рази зазнало спустошення через епідемію чуми – 1652, 1709, 1760 і 1772 рр. А у 1830 році місто охопила епідемія холери.

5. До початку XVII ст. мешканці міста не мали родових прізвищ. В актах записано тільки хресні імена з описом даної особи, ремесла або якоїсь прикмети. Наприклад, Петро – кравець, Микола  – худий тощо.

6. У 1781 році Бережани стали повітовим місто Австрійської імперії.

7. Під час Першої світової війни поблизу Бережан відбулася одна з найвідоміших битв легіону Українських Січових Стрільців. У серпні-вересні 1916 року у боях на горі Лисоня українські січові стрільці героїчно стримували натиск російської армії. Сьогодні на місці битви розміщений меморіальний комплекс на честь воїнів УСС.

8. У період 1939-1941 рр. більшовицька влада проводила масові репресії щодо українців – сотні мешканців Бережан та навколишніх сіл були ув’язнені. Із початком війни у червні 1941 року підрозділи НКВС знищували в’язнів або ж намагалися їх евакуювати на схід. Відтак, 25 червня 1941 року бойові загону ОУН тричі за день штурмували тюрму у Бережанах. У такий спосіб вони намагалися звільнити своїх побратимів.

9. Прозорий, як бережанське скло – так часто полюбляють говорити на Тернопільщині. “Бережанський склозавод” свого часу був візитівкою промисловості міста.

10. Тернопільська “Нива” у 1982-1984 рр. була бережанською. Відомий футбольний клуб був заснований у 1978 році у Підгайцях. Тоді це була аматорська команда, за яку виступали молоді і талановиті місцеві футболісти. Результати гри були настільки успішні, що невелике містечко не могло надалі утримувати прогресуючу команду, яка здобула путівку у другу лігу. Відтак, “Ниву” у 1982 році перевели у Бережани, а потім через два роки команда переїхала у Тернопіль.