П’ятниця , 29.03.2024

На Борщівщині з автівки викрали 160000 гривень

Впродовж доби поліцейські Тернопільщини задокументували три факти крадіжок з транспортних засобів, дві з них трапилися в обласному центрі.

Зловмисники своїми протиправними діями завдали краянам матеріальних збитків на суму 180 000 гривень.

Один з потерпілих житель Борщівського району повідомив, що став жертвою зловмисників, допоки знаходився вдома. Невідомі зайшли на територію господарства, де краянин припаркував авто. Вони пошкодили вікно й викрали з салону іномарки сумку з готівкою. Як наслідок житель краю позбувся 5300 американських доларів, 4500 польських злотих, 70 євро, 2500 гривень та особистих документів. Завдані збитки заявник оцінив в 160 000 гривень.

Ще дві події трапилися в обласному центрі. З «Volkswagen Touran» зловмисники викрали 18 000 гривень, а зі «Skoda Rapid» крадії винесли 2000 гривень. Крадії потрапили до середини сканувавши сигнал центрального замка.

Відомості про події поліцейські внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до статті 185 ККУ.

Поліцейські наголошують, що час за який може статися крадіжка: 25 секунд. І методи у них різні.

За способом скоєння їх можна поділити на чотири види:
– шляхом розбиття скла – як у денний, так і у нічний період;
– шляхом відволікання уваги водія – один запитує, як проїхати, інший краде;
– третій вид – скориставшись неуважністю потерпілого або його недбалістю до своїх цінних речей;
– четвертий – шляхом сканування сигналізації автомобіля.

Останній є одним з нових і вже достатньо розповсюджених методів викрадання речей з салону автівки. З метою протидії цьому встановлюють три сигналізації – перша включає другу, друга – третю. Якщо навіть іде сканування, сканують лише перший сигнал, другий сигнал включається за певний час, а вже другий включає третій, який неможливо сканувати.

Окрім цього, фахівці також радять встановлювати сигналізацію на брелоках з радіусом дії не більше за п’ять метрів. В цьому випадку крадії не зможуть прийняти сигнал на свій ноутбук для його трансформації.

Також щоб постійно знати, що відбувається з автомобілем, можна використовувати сигналізацію з GSM-модулем. Цей пристрій по стільниковому зв’язку передає на засіб зв’язку господаря інформацію стосовно спрацювання сигналізації, відчинення дверей чи багажника, увімкнення двигуна, спрацювання датчика удару та про інші події. Усе, що треба для його роботи, – це наявність покриття.

Окрім цього необхідно пам’ятати та дотримуватися елементарних правил:
• не потрібно залишати вночі автомобілі в неосвітлених районах і в місцях, які недоступні для огляду (подвір’я багатоповерхових будинків, проїжджі частини доріг). Паркуйте транспортні засоби у спеціально відведених місцях, де встановленні камери відеоспостереження.
• ніколи не залишати в салоні особистих документів і документів на автомобіль, а також цінних речей (гаманець, мобільний телефон, ноутбук), які можуть привернути увагу злочинців і спровокувати їх на крадіжку. Пам’ятайте все дороговартісне потрібно забирати зі собою.

Ви можете не зауважити той факт, що за вами спостерігають невідомі та чекатимуть слушної нагоди, аби скористатися вашою безпечністю.

Якщо ж ви потерпіли від рук зловмисників не зволікайте, а одразу телефонуйте на лінію «102».