Середа , 24.04.2024

10 цікавих фактів про Микулинці

Микулинці — невелике 4-тисячне місто у 20 кілометрах від обласного центру Тернопіль.

Микулинці замок

Дістатися сюди можна навіть маршруткою «на Теребовлю» приблизно лише за півгодини. І, повірте, є куди приїхати. Принаймні класичний для туриста трикутник замок-храм-історичний цвинтар тут можна асоціювати з епітетом «унікальний», а додайте сюди ще знамените місцеве пиво, і зрозумієте, що маршрут для мандрівки вихідного дня визначився сам собою. Отож, згадаймо 10 цікавих фактів про Микулинці.

1. Микулинцям уже майже 1000 років. Перша згадка про містечко датована ще ХІ ст., а точніше 1084 р., коли Микулинці згадані у «Повчанні дітям» від князя Володимира Мономаха.

2. Згадані точніше як топонім Миколин від місцевого храму Святого Миколая, а саме Микулинцями містечко почало називатися через 300 років після першої згадки, коли цей стратегічний пункт на «солевому» шляху Галич – Київ захопили поляки.

3. Спочатку містечко захищало дерев’яно-земляне укріплення, яке виявилося неефективним від щорічних набігів із Криму. Тому в середині ХVІ ст. у Микулинцях вимурували замок.

4. Завдяки такому захисту містечко швидко розбудовується і у 1595 р. отримує Магдебурзьке право.

5. Справжнім трагічним викликом для мешканців міста став похід турецького війська у 1675 р. Під стіни замку прийшла багатотисячна орда, але місто не скорилося і два тижні кілька сотень захисників відбивали всі атаки турків. Та, врешті решт, городяни скорилися на почесну капітуляцію і були обмануті загарбниками, які вирізали всіх чоловіків, а жінок і дітей забрали в полон.

6. Та війна тривала ще не одне десятиліття і вже незабаром замок знову опинився під владою поляків, які його укріпили і зробили одним з важливих опорних пунктів. Та починаючи з ХVІІІ ст., після відступу турків, стратегічна важливість Микулинців знизилася.

7. Військовим об’єктом містечко знову стало під час Другої світової війни, його обрало під базовий пункт керівництво дивізії Вермахту. А після завершення війни в замку облаштували ветеринарну клініку.

8. Іншою унікальною пам’яткою містечка є Палац Потоцьких, будівництво якого датоване ще серединою ХVІІІ ст. Поруч з ним тоді розбили розкішний парк. Палац був пограбований більшовиками у 1920 р., і всі ті архітектурні красоти нині захаращені й занедбані.

9. Ще однією «родзинкою» Микулинців є костел Пресвятої Трійці. Він вражає своїми масштабами, і спокійно міг би вписатися до архітектури такого мегаполісу, як Львів, але височіє в невеликому містечку. До речі, звели цю культову споруду за рекордні на той час 18 років, і вже у 1779 р. освятили. Цікаво, що його автор Август Фридерик Мошинський працював також і над проектуванням Домініканського костелу в Тернополі (нинішня катедра).

10. Стародавній микулинецький католицький цвинтар також буде цікавим для туристів. Тут багато красивих надгробків у вигляді скульптур християнських святих.

Читайте також:
10 цікавих фактів з життя Івана Франка