П’ятниця , 29.03.2024

У Тернополі завершився конкурс перевізників на автобусних маршрутах

Основні транспортні маршрути будуть обслуговувати комунальні транспортні підприємства

На засіданні виконавчого комітету Тернопільської міської ради затверджено результати конкурсу з визначення перевізників на автобусних маршрутах загального користування. Конкурс проводився на основі новоствореної маршрутної мережі, що формувалася німецькою компанією «Дорньєр Інтернешнл».

Нова транспортна мережа

Нову транспортну мережу розробила німецька компанія «Дорньєр Інтернешнл» з метою удосконалення системи перевезення тернополян. Експерти провели комплексне дослідження пасажирських транспортних потоків у місті. Були залучені місцеві експерти та фахівці національного рівня, враховано численні пропозиції городян. Концепцію нової мережі громадського транспорту було обговорено і схвалено на громадських слуханнях.

Як наголосив міський голова Сергій Надал, фахівці доопрацювали існуючу маршрутну мережу громадського транспорту та внесли зміни у зв’язку із придбанням нових автобусів, врахувавши побажання тернополян.

Для прикладу, було враховано пропозиції, щоб комунальний транспорт забезпечив безпересадкове сполучення різних районів міста з лікарнями та соціальними установами. «Найбільше пропозицій ми отримували щодо розширення транспортного сполучення з лікарнями №2 та №3», – конкретизував Сергій Надал.

Результати конкурсу перевізників

Цього року конкурс з визначення перевізників відбувся за наявності двох фаворитів – комунальних підприємств «Тернопільелектротранс» та «Міськавтотранс». Як розповів міський голова Тернополя Сергій Надал, за результатами конкурсу, основні маршрути будуть обслуговувати комунальні підприємства.

Результати конкурсу – це черговий крок до створення в місті системи громадського транспорту європейського рівня. Мерія реалізує своє головне «транспортне» завдання – поступова заміна старих «маршруток» сучасними великими та середніми автобусами.

«Тернопільелектротранс» буде використовувати великі та середні низькопідлогові автобуси, які є зручними для батьків з дитячими візочками і для людей з інвалідністю. Вже цього місяця буде оголошено тендер на придбання 15 нових великих автобусів для «Міськавтотрансу» за кошти Європейського інвестиційного банку.

Через складну економічну ситуацію, пов’язану з епідемією коронавірусу, більшість ресурсів міської ради, в тому числі й фінансових, йде на підтримку медицини, тому на окремих маршрутах переможцями стали приватні перевізники. Проте, вони працюватимуть у досить жорстких умовах. Транспортні засоби повинні бути обладнані засобами GPS-зв’язку, відеокамерами та системами автоматичного оголошення зупинок, а також повинні бути пристосовані для перевезення осіб з інвалідністю.

Збережені всі пільги на проїзд

Також Сергій Надал повідомив, що мерія зберегла пільговий проїзд для усіх категорій, що користувалися цими пільгами раніше.

«Проїзд в автобусах і у тролейбусах, буде безкоштовним для усіх пільговиків без обмежень у кількості і часі. Також право безкоштовного проїзду у комунальному громадському транспорті матимуть школярі і студенти», – підтвердив мер Тернополя.

Віра СОТНИК