П’ятниця , 19.04.2024

Народні депутати звільнили екс-тернополянина Якова Смолія з посади голови НБУ

Верховна Рада проголосувала за відставку голови Національного банку України Якова Смолія.

У п’ятницю, 3 липня, на позачерговому засіданні парламенту народні обранці 286 голосами підтримали проект постанови про звільнення Смолія.

Виступаючи в парламенті, Яків Смолій заявив, що його прохання про відставку є протестом проти політичних тисків на НБУ та є “червоною лінією”.

Серед механізмів олітичного тиску на НБУ Смолій назвав проплачені мітинги, тиск через суди, інформаційні атаки та необгрунтовані політичні оцінки.

Нагадаємо, 1 липня голова Національного банку України Яків Смолій подав на ім’я президента заяву про відставку через “систематичний політичний тиск”.

2 липня Президент України Володимир Зеленський зареєстрував проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови НБУ.

Яків Смолій народився 1 лютого 1961 року у селі Вербовець Лановецького району Тернопільської області.
Закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю “прикладна математика”.

У 80-их роках працював інженером програмістом у Тернополі на заводі “Оріон” та у Тернопільському фінансово-економічному інституті (сучасний ТНЕУ).

Із 1991 року очолив комп’ютерний відділ Тернопільського обласного управління НБУ. Надалі працював у банківських структурах і у 2014 році став заступником голови НБУ, а 15 березня 2018 року був призначений на посаду голови НБУ терміном на 7 років.