П’ятниця , 29.03.2024

Сергій Надал: Найбільша загроза, яка існує сьогодні, — це російський реванш

Міський голова Тернополя разом з побратимами націоналістами взяв участь у протесті під Верховною Радою.

Сергій Надал і Руслан Марцінків

Під тиском масових протестів, організованих націоналістичними силами, монобільшість зняла з порядку денного законопроект щодо перегляду мовного законодавства, яке передбачало звуження використання української мови у публічному просторі.

16 липня під Верховною Радою відбулася акція протесту, в якій взяли участь міський голова Тернополя Сергій Надал, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та народний депутат України від “Свободи” Оксана Савчук.

Деталі. У виступі перед побратимами під час акції міський голова Тернополя Сергій Надал наголосив, що ревізія мовного законодавства — це реалізація московського сценарію, а найбільша загроза для України — це російський реванш в Україні.

“Сьогодні ворог уже не на порозі, він вже у нашій хаті. Перевертні вирішили підняти руку на найдорожче — нашу мову. Цей сценарій, написаний у Кремлі, реалізують місцеві зрадники. Найбільша загроза, яка існує сьогодні — російський реванш. На вівтар збереження української мови, української державності, поклали життя мільйони українців. Наше завдання — зберегти нашу мову, культуру, державність, землю. І ми можемо це зробити!” – сказав у своєму виступі Сергій Надал.

Політик нагадав про ознаки російського реваншу, які можемо бачити вже зараз:

“Нам обіцяли покращення життя. Нам обіцяли захист гідності українців і України. Натомість маємо зневажливе ставлення до України, до воїнів та волонтерів. Героїв війни і героїв Майдану визнають злочинцями. У владні крісла повертаються люди з команди Януковича. Російську агресію на Сході називають громадянською війною. Це ознаки російського реваншу в Україні”, – підкреслив Сергій Надал.

Сергій Надал наголосив, що українська мова — це основа української державності та національної безпеки, та нагадав ціну, яку заплатила Україна за право українців бути собою та розмовляти рідною мовою.

“Українська мова — це основа української державності, це — наша національна безпека. Це — серце України! На вівтар збереження української мови, української державності поклали життя мільйони українців, які вмирали тут в Україні, яких вивозили в Сибір, нищили в тюрмах, таборах”, – сказав Сергій Надал.

Міський голова Тернополя також висловив впевненість у перемозі.

“Наше завдання — зберегти нашу мову. Нашу культуру. Нашу державність і нашу рідну домівку. Ми можемо це зробити, бо ми є нащадками вільних і гордих вояків. І нам не байдуже, якою мовою розмовляють наші діти, бо наша мова — це наша свобода”, – сказав Сергій Надал.

У акції також взяв участь міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків

“Ні – русифікації в Україні. Ні – злочинній владі, яка переглядає закон про мову”, – сказав він.

Своїх однопартійців-націоналістів підтримала народна депутат від ВО “Свобода” Оксана Савчук.

“Будьмо разом, бо питання української мови — це питання українського майбутнього”, – заявила Оксана Савчук.

Що було раніше?

  • 13 липня Заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко попросив внестидо порядку денного роботи парламенту законопроєкт щодо мови навчання у закладах освіти, який відхилив профільний комітет Верховної Ради і яким пропонувалося дозволити викладати у школах російською мовою.
  • На початку червня міський голова Тернополя Сергій Надал, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків та міський голова Хмельницького Олександр Симчишин оприлюднили різку заяву, в якій засудили спроби перегляду мовного законодавства, за що президент назвав “трійку” “бунтарями-сепаратистами”.
  • 28 травня голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив про потребу змінити мовне законодавство. За тиждень до того президента України Володимир Зеленський висловився за перегляд квот використання української мови у ЗМІ.