Вівторок , 19.03.2024

Літні пивні коктейлі: просто, вишукано та смачно

Літо, спека та спрага. Коли ще потішити себе пивом, як не сонячного теплого дня? Нагадаємо вам і головні правила споживання пива влітку, аби воно смакувало на повну.

Спеціалісти стверджують, що найкраще пити хмільний напій охолодженим. Оптимальна температура для нього — плюс 6-8°С. Вона не повинна бути нижчою за +5°С та вищою за +10°С. Якщо ж пиво буде холоднішим, то не зможете відчути усієї його смакової та ароматичної палітри.

Варто не забувати й про те, що хмільний напій не можна різко нагрівати, зокрема доводити до кипіння або охолоджувати. Винятком є деякі сорти пива, які використовують для створення гарячих алкогольних напоїв.

Для повноцінної насолоди пивом необхідно подбати про посуд, з якого його питимуть. Найліпше зберігати пиво у скляних, порцелянових або керамічних посудинах. Зазвичай напій розливають у бокали або склянки, які зверху мають звужену форму.

Не використовуйте для «пивування» пластиковий або металевий посуд — цей матеріал негативно вплине на смак та запах напою. До слова, з цією ж метою варто також оберігати пиво від впливу сонячних променів.

А тим, хто не боїться експериментувати з хмільним напоєм на кухні, пропонуємо кілька рецептів приготування пивних коктейлів.

  1. «Рожевий слон» Для приготування цього коктейлю треба докласти трохи зусиль. Насамперед знадобляться інгредієнти: 30 мл малинового сиропу, 20 мл імбирного сиропу, 20 мл лимонного соку, шматок імбиру та 250 мл світлого пива, наприклад, «Опілля Корифей». До складників додають лід і кілька секунд змішують все у шейкері. Відтак суміш акуратно проціджують та розливають у келихи. Коктейль прикрашають шматком імбиру, листком м’яти чи ягодами.
  2. Імбирно-цитрусовий ель Цей коктейль під силу приготувати всім охочим. Особливо добре напій смакує взимку, проте його можна куштувати і теплими літніми вечорами. Для приготування елю необхідно 30 мл імбирного сиропу, 70 мл свіжого апельсинового соку та 400 мл світлого пива, от хоча б «Опілля Корифей» чи «Опілля Жигулівське». Насамперед у великий келих кладуть кубик льоду. Відтак вливають туди сироп та сік, складники перемішують. Наостанок додають у келих світле пиво.
  3. «Велосипедист» Цей коктейль виник у Німеччині в далекому 1922 році. Під час Мюнхенського велопробігу у таверні забракло пива для всіх відвідувачів. Господар закладу розбавив його лимонадом. Для приготування напою потрібно 100 мл світлого пива, наприклад, «Опілля Корифей» та 100 мл лимонаду. Охолоджені інгредієнти перемішують. Бокал оздоблюють скибкою лимона. Інколи лимонад у цьому коктейлі замінюють фантою чи колою.
  4. «Кров ката» Для приготування міцного коктейлю слід підготувати по 10 мл бренді, світлого рому, джину, віскі, 250 мл міцного темного пива, як-от «Опілля Княже», скибочку апельсину. В охолодженій посудині або змішувальній склянці змішують бренді, ром, віскі та джин. Складники ретельно перемішують (краще барною ложкою) та переливають у келих. Додають пиво й прикрашають коктейль скибочкою апельсина.
  5. «Чорний вельвет» Кажуть, рецепт цього коктейлю, якому приблизно сто років, придумали французи, що працювали в Дубліні. Вони не могли розпрощатися з любов’ю до ігристих вин, але залюбки пили й пиво. Для «Чорного вельвету» потрібно 125 мл темного пива, наприклад, «Опілля Княже» та 125 мл ігристого вина. Слід зауважити, що це єдиний пивний коктейль, де під час приготування пиво наливають першим, а не наостанок. Наприкінці у келих можна додати 20 мл будь-якого ягідного лікеру.
  6. «Принцеса» Вашій увазі пропонуємо коктейль, що належить до категорії жіночих. Для його приготування необхідно 150 мл світлого пива, наприклад, «Корифей Опілля», щіпка імбиру та одне гроно білого винограду. Ягоди відділяють від грона, розрізають їх на половинки та кладуть у бокал. Зверху ягоди посипають імбиром, а потім акуратно заливають суміш охолодженим пивом. До столу напій варто подавати лише через кілька хвилин. Бокал з коктейлем можна оздобити фруктами або зеленню. Пити «Принцесу» спеціалісти рекомендують невеликими ковтками, щоб оцінити всі смакові відтінки напою.
  7. «Золотий оксамит». Для коктейлю необхідно 100 мл світлого пива, як-от «Корифей Опілля», 100 мл шампанського, 25 мл ананасового соку. «Золотий оксамит» готують у великому охолодженому пивному бокалі. В посудину наливають шампанське, потім пиво і ананасовий сік. Суміш перемішують. Подають коктейль із соломинкою.
  8. «Зерглінг» Простий у приготуванні коктейль, що чудово тамує літню спрагу. Смакувати напоєм варто без поспіху. В охолоджений келих наливають 250 мл світлого пива, наприклад, «Опілля Корифей» та 250 мл коли. За бажанням додають лід.
  9. «Танець зозулі і крокодила» Міцність цього коктейлю становить від 7 до 18 градусів. Для його приготування необхідно 0,5 л світлого пива, як-от «Опілля Корифей», 0,75 л червоного солодкого вина, 1 л коли, лимон. Рідкі інгредієнти ретельно перемішують у трилітровій банці. Розливають коктейль по бокалах чи склянках. Кожну посудину можна оздобити скибочкою лимона. Коктейль варто подавати охолодженим, але без додавання льоду. Пити без поспіху.
  10. «Світле пиво з родзинкою» Коктейль чудово смакуватиме під час літніх свят і дружніх зустрічей. Для приготування напою необхідно 1 л світлого пива, наприклад, «Опілля Корифей» або «Опілля Біле», 0,5 кг морозива, 6 столових ложок м’ятного лікеру, листя м’яти. Перш за все, слід помити м’яту. Кілька стебелинок залишіть для оздоби, решту — подрібніть. Столовою ложкою сформуйте кульки з морозива і розкладіть їх у великі бокали. Морозиво залийте м’ятним лікером, відтак обережно влийте у кожен бокал охолоджене пиво. Посипте напиток подрібненою м’ятою і прикрасьте посудини гілочками м’яти. Коктейль подають з десертною ложкою і соломинкою.

Смачного!