Вівторок , 19.03.2024

20 цікавих фактів про футбол

Майже кожен другий тернополянин – затятий футбольний вболівальник, який цікавиться всіма чемпіонатами, різними клубами, іграми тощо.

Проте мало хто знає справжні «родзинки» з історії цього виду спорту. Цікавинок й справді багато. Проте розкажу лише найсоковитіші.

Отже, сьогоднішня 20-ка цікавих фактів про футбол така:

1. Вже знаний всім 11-метровий назвали на честь відомого ірландського футбольного експерта Джона Пенальті. Саме він у 1891-му запропонував ввести удар-порушення.

2. Футболісти буквально з’їдали свої порушення. Так, у 1983-му Майк Беглі поласував блокнотом арбітра, куди останній вписав всі помилки гравця. В 1989-му Фернандо д’Ерколі з’їв червону картку.

3. Через туман – по 18 гравців за команду. Ні, це не жарт, а лише кумедний випадок під час одного з матчів в Англії. Там через негоду на поле помилково одночасно вийшли 16 гравців (окрім основного складу двох команд).

4. Буквально напролом. Саме так називали атаку бразильського нападника «Атлетіко» після того, як він ударом голови об штангу навпіл розколов металеву перекладину. Через ремонт конструкції матч вимушено зупинили на пів години.

5. Найбільше червоних карток за всю історію футболу суддя показав у матчі мексиканської ліги – аж 26. Щоправда, горе-арбітра після того побили.

6. Найбільше збитків державному та приватному майну надають англійські уболівальники. Загальна сума – понад 40 мільйонів фунтів на рік!

7. 10-річна Габріела Ферейра стала наймолодшим у світі футбольним коментатором. Дівчинка працює на радіо з 2003-го.

8. У 1999-му італійська «Фіорентина» запустила лінію ароматів повітря з футбольного поля. Три види «парфумів» зазнали фіаско.

9. Найшвидший гол Демьєн Морі забив лише через 3,67 секунди після початку гри. Сталося це у протистоянні «Аделаїда Сіті» – «Сідней Юнайтед».

10. Шкіряні футбольні м’ячі шиють з 32 окремих клаптиків: 12 чорних п’ятикутників та 20 білих шестикутників.

11. Бразилія – єдина країна, що брала участь в усіх футбольних чемпіонатах світового рівня.

12. «Вемблі» – єдиний у світі стадіон, на якому заборонені тренування.

13. Автором найшвидших атак став аргентинець Мальоні. Він 18 березня 1973-го лише за хвилину та 50 секунд тричі уразив ворота «Химнасії і Есгріми».

14. А вже автором найшвидшого хет-трика став Робі Фаулер. За 4:32 форвард «Ліверпуля» тричі влучив у ворота «Арсеналу».

15. Німецький воротар Лутц Пфанненштіль – єдиний у світі футболіст, який зумів зіграти в усіх наявних (їх шість) континентальних конфедераціях ФІФА.

16. Карлос Вальдерраме став єдиним футболістом, якому встановили пам’ятник ще за життя.

17. Автором першого в історії футболу «золотого гола» став француз Лоран Блан.

18. Воротарі збірних Парагвая та Мексики (Хосе Луїс Чилаверт та Хорхе Кампос відповідно) на двох забили суперникам понад сотню голів.

19. До 1912 року футболістам під час гри на своїй половині поля дозволялося брати м’яч у руки. Так, були випадки, коли голи буквально забивалися вручну.

20. Початок світової історії футболу датують 8 грудня 1863 року. Саме тоді в Англії в Англії прийняли перші офіційні правила цього виду спорту.

Більше цікавинок читайте на Тернограді згодом.

Підготувала Христина СЛОТА