Холодильник. Звичний побутовий прилад, яким ми користуємося буквально постійно (адже продукти він зберігає незалежно від того, як часто зазирати всередину). Проте мало хто знає історію створення цього незамінного приладу.
А почалося все ще кілька тисячоліть тому, коли люди зрозуміли про незвичні властивості льоду та снігу.
У шостому столітті до нашої ери в Персії будували ячкали (земляні кімнати) та бадгіри (вітрові, продукти охолоджувалися буквально на протязі). Схожі системи зводилися по всьому світу. Деякі навіть сьогодні можна зустріти в Україні й на Тернопільщині – льохи (інша назва – погріб, пивниця). Для облаштування підземних камер охолоджувальні елементи спеціально доставляли з гір, а з Арктики й Антарктики навіть відколювали величезні брили.
Перший прорив у холодильній справі стався в далекому 1589 році. Тоді італієць Джанбатіста делла Порта зрозумів, що сніг, змішаний зі селітрою, заморожує воду. Власним винаходом чоловік активно користувався у господарстві.
Щось схоже на сучасний холодильник змайстрував шотландський вчений Вільям Каллен у 1748 році. Установка охолоджувалася завдяки закипанню в герметичній ємності диетилового ефіру. Через вісім років винахід вже виробляв штучний лід.
У 1775-му кригу отримали й німецькі вчені, використавши ефект розрідження повітря.
А от справжнісінький холодильник – справа рук американця Томаса Мура. У 1803 році він сконструював першу пересувну станцію, призначену для транспортування масла. Для створення американець використав металеві листи, загорнуті в шкіру кролика. Холод допомагали утримувати кедрове цебро з льодом.
Повноцінну машину-льодовню намагалися створити одразу кілька науковців з різних куточків планети. На практиці втілити проєкт у життя вдалося лише Якобу Перкінсу в 1834-му році. Проте, на жаль, механічний холодильник нікого не зацікавив. Усе через так званих «крижаних королів», які не лише привозили кригу з полюсів до Америки, Австралії та Індії, але й заробляли на цьому мільярди! Ви тільки уявіть, експорт сягав понад 225 тисяч тонн на рік!
Майже століття науковці намагалися побороти «крижаних королів». І це попри численні й справді вражаючі винаходи. Чого лише вартував перший вагон-рефрижератор для залізниці, створений у 1857-му.
Перший екземпляр хатнього холодильника у 1895-му представив француз Марсель Одіфрен. В 1910-му у США виготовили лише 40 таких екземплярів. До слова, тоді один холодильник коштував як дві найдорожчі автівки!
Масове виробництво у США розпочалося у 1911, а в Європі – лише з 1926-го.
Над модернізацією апаратів працював навіть Альберт Ейнштейн. Проте значно вагоміший внесок вніс данський інженер Крістіан Стінструпа, створивши безпечний, довговічний, а що важливо – майже безшумний агрегат!
Багатокамерні та багатофункціональні холодильники почали випускати лише у 1973-му. А вже з 80-х моделі покращували електронним управлінням.
Сьогодні холодильник – звичайнісінький кухонний прилад. Деякі моделі піддалися масовій автоматизації. Як результат, можна не лише зберігати та заморожувати продукти, але й керувати всіма процесами дистанційно, комп’ютеризовано підбирати меню (точніше, просити робити це машину), дізнаватися про калорійність продуктів, готувати напої й навіть слухати музику чи дивитися відео (так-так, на спеціальному моніторі в дверці). Проте на цьому, зі слів виробників техніки, ніхто зупинятися не збирається.
Підготувала Христина СЛОТА