Понеділок , 29.04.2024

Холодильник: історія створення – від тисячолітніх прототипів до роботизованих машин

Холодильник. Звичний побутовий прилад, яким ми користуємося буквально постійно (адже продукти він зберігає незалежно від того, як часто зазирати всередину). Проте мало хто знає історію створення цього незамінного приладу.

А почалося все ще кілька тисячоліть тому, коли люди зрозуміли про незвичні властивості льоду та снігу.

У шостому столітті до нашої ери в Персії будували ячкали (земляні кімнати) та бадгіри (вітрові, продукти охолоджувалися буквально на протязі). Схожі системи зводилися по всьому світу. Деякі навіть сьогодні можна зустріти в Україні й на Тернопільщині – льохи (інша назва – погріб, пивниця). Для облаштування підземних камер охолоджувальні елементи спеціально доставляли з гір, а з Арктики й Антарктики навіть відколювали величезні брили.

Перший прорив у холодильній справі стався в далекому 1589 році. Тоді італієць Джанбатіста делла Порта зрозумів, що сніг, змішаний зі селітрою, заморожує воду. Власним винаходом чоловік активно користувався у господарстві.

Щось схоже на сучасний холодильник змайстрував шотландський вчений Вільям Каллен у 1748 році. Установка охолоджувалася завдяки закипанню в герметичній ємності диетилового ефіру. Через вісім років винахід вже виробляв штучний лід.

У 1775-му кригу отримали й німецькі вчені, використавши ефект розрідження повітря.

А от справжнісінький холодильник – справа рук американця Томаса Мура. У 1803 році він сконструював першу пересувну станцію, призначену для транспортування масла. Для створення американець використав металеві листи, загорнуті в шкіру кролика. Холод допомагали утримувати кедрове цебро з льодом.

Повноцінну машину-льодовню намагалися створити одразу кілька науковців з різних куточків планети. На практиці втілити проєкт у життя вдалося лише Якобу Перкінсу в 1834-му році. Проте, на жаль, механічний холодильник нікого не зацікавив. Усе через так званих «крижаних королів», які не лише привозили кригу з полюсів до Америки, Австралії та Індії, але й заробляли на цьому мільярди! Ви тільки уявіть, експорт сягав понад 225 тисяч тонн на рік!

купити холодильник

Майже століття науковці намагалися побороти «крижаних королів». І це попри численні й справді вражаючі винаходи. Чого лише вартував перший вагон-рефрижератор для залізниці, створений у 1857-му.

Перший екземпляр хатнього холодильника у 1895-му представив француз Марсель Одіфрен. В 1910-му у США виготовили лише 40 таких екземплярів. До слова, тоді один холодильник коштував як дві найдорожчі автівки!

Масове виробництво у США розпочалося у 1911, а в Європі – лише з 1926-го.

Над модернізацією апаратів працював навіть Альберт Ейнштейн. Проте значно вагоміший внесок вніс данський інженер Крістіан Стінструпа, створивши безпечний, довговічний, а що важливо – майже безшумний агрегат!

Багатокамерні та багатофункціональні холодильники почали випускати лише у 1973-му. А вже з 80-х моделі покращували електронним управлінням.

Сьогодні холодильник – звичайнісінький кухонний прилад. Деякі моделі піддалися масовій автоматизації. Як результат, можна не лише зберігати та заморожувати продукти, але й керувати всіма процесами дистанційно, комп’ютеризовано підбирати меню (точніше, просити робити це машину), дізнаватися про калорійність продуктів, готувати напої й навіть слухати музику чи дивитися відео (так-так, на спеціальному моніторі в дверці). Проте на цьому, зі слів виробників техніки, ніхто зупинятися не збирається.

Підготувала Христина СЛОТА