П’ятниця , 29.03.2024

Українців на виборах спробують обдурити

Заплутана виборча система покликана допомогти “тіньовим кардиналам” поставити “своїх людей”.

Цього року місцеві вибори в Україні відбудуться за новою, доволі заплутаною системою. Втілювати додаткові труднощі для виборця нардепи та уряд почали ще на етапі створення нового закону про вибори.

Складною є сама система виборів. Крім того, що партія повинна подолати 5 % бар’єр, то ще й кандидат від партії, що претендує на мандат міського депутата, має набрати щонайменше 25 % від “виборчої квоти”.

Якщо орієнтуватися явку, яка була на минулих виборах у 2015 році, то тепер кожному кандидату, який хоче стати депутатом доведеться набрати по Тернополю не менше  600 голосів. Тож важливий кожен голос за партію і за конкретного кандидата.

І тут парламентарі спромоглися по максимуму ускладнити життя виборцю. Раніше у бюлетені було лише графа, де потрібно було проголосувати за конкретного кандидати відповідної партії. Однак парламентарі “удосконалили” бюлетень. Тепер навпроти кожної партії потрібно буде вписувати номер конкретного кандидата. Номер вписувати потрібно відповідно до трафарету. Інакше бюлетень вважатиметься зіпсутим.

Загалом, система заплутана і незрозуміла для людей. Експерти прогнозують велику кількість помилок. Очевидно, що цією плутаниною намагатимуться скористатися та максимально знизити результат націоналістичних партій.

Адже не варто забувати — сьогодні Україна перебуває у стані війни. Те, що Москва не змогла здобути силою зброї, спробує зробити за допомогою виборів, провівши у місцеві ради або проросійські, або відверто нефахові кадри. Адже дилетантів легше використати та обдурити.

Як проголосувати, щоб не обдурили

Перше, варто заздалегідь визначитися з вибором, та не відкладати таке важливе рішення до походу на виборчу дільницю. Треба слідкувати за повідомленнями місцевих партійних організацій, щоб точно знати номер політичної сили, за яку зібралися голосувати.

Пам’ятайте, навіть, якщо Ви не визначилися з кандидатом, Ви все одно маєте право проголосувати за конкретну партію, наприклад, “Порядок. Відповідальність. Справедливість”. – команда Сергія Надала. Для цього достатньо запам’ятати її номер, знайти назву партії у бюлетені і поставити позначку навпроти назви партії у відповідній графі.

Друге, якщо ви визначилися з конкретним кандидатом від даної партії, варто дізнатися його номер у списку по округу, щоб пізніше його легше було знайти у бюлетені на дільниці. У бюлетені поруч з графою для голосування за партію треба вписати номер кандидата у трафарет, відповідно до зразка. Дотримуватися трафарету важливо, інакше Ваш голос може бути визнано недійсним.

Ці прості кроки дозволять врахувати Ваш вибір і захистити Вас від помилок.