Вівторок , 19.03.2024

Головою Чортківської районної ради стане представник «Довіри»?

Піррова перемога «Європейської Солідарності» на місцевих виборах у Тернопільській області стає все більш очевидною.

Партія, що набрала найбільше голосів на виборах і до облради, і до всіх трьох районних рад, скоріше за все, із номінального переможця перейде в стан перманентних аутсайдерів (читай — опозиціонерів).

Новоспечена більшість, яку утворили депутати Тернопільської обласної ради зі «Свободи», «За Майбутнє», «Слуги народу» і «Довіри», і яка (що ми і прогнозували) дала змогу обрати головою облради «свободівця» Михайла Головка, тепер, очевидно, стане моделлю стартових сесій і всіх районних рад.

І першою в цьому списку є Чортківська районна рада. Там головним кандидатом на голову є представник «Довіри», директор Ковалівського МПД (спиртзаводу) Андрій Чорба. Чому саме на нього буде робити ставку більшість, і якими є попередні розклади Чортківської райради нового скликання, — про це нижче.

Люди висловили довіру

За результатами виборів до Чортківської районної ради, які відбулися 25 жовтня, до числа депутатів потрапили представники 9-ти політичних партій.

54 депутатських мандати у Чортківській районній раді отримали:

“Європейська Солідарність” – 11 місць, “Довіра” – 7, “За майбутнє”, “Слуга народу”, ВО “Батьківщина” і ВО “Свобода” отримають по 6 мандатів, Українська Галицька партія, “Радикальна партія Олега Ляшка” та “Сила людей” – по 4.

Чи кинуть виклик фавориту?

Блискавична політична комбінація, розіграна в обласній раді в середу, 25 листопада, яка позбавила «Європейську Солідарність» навіть сенсу висувати свого кандидата на голову, тепер може повторитися і у Чортківському районі.

В області безальтернативним головою став Михайло Головко, якого обрала новоутворена більшість.  У Чортківському районі дуже імовірно,  що такою кандидатурою стане представник «Довіри» (ця партія набрала найбільше голосів серед майбутніх коаліціянтів), директор Ковалівського спиртзаводу Андрій Чорба.

Андрій Анатолійович — досвідчений управлінець і сильний господарник, який чудово обізнаний зі станом справ, як загалом у районі, так і безпосередньо на місцях. Навряд чи опоненти зуміють виставити проти нього гідного конкурента, а враховуючи політичну кон’юнктуру, то чи є взагалі в цьому сенс?

На користь варіанту з обранням Андрія Чорби і ситуація в інших районних радах. Так, у Тернопільській районній раді на посаду голови ймовірно претендуватиме кандидаті від партії «За Майбутнє», а у Кременецькій — від «Слуги народу». Враховуючи, що «Свобода» вже має свого голову в облраді, всі коаліціянти отримають керуючі пости в усіх головних радах області і районів.

Для них такий розклад дуже сприятливий, чого не скажещ про «ЄС», яка з головного переможця поступово перетворюється на головного невдаху виборів’2020.