Четвер , 25.04.2024

Милий хижак: 15 цікавих фактів про єнотів

Попри всю «мімімішність», єноти – хижі тварини, які можуть нападати навіть на людину. Проте з роками вони піддалися соціалізації, перетворившись в наполовину домашніх улюбленців.

І це не дивно, адже милі смугастики подобаються як дітям, так і дорослим. А якщо їх задобрити, давши щось смачненьке, геть стають схожими на кішок.

Попри таку популярність, мало хто може похвалитися обширними знаннями про цих тварин. Аби виправити ситуацію, пропоную вашій увазі ряд цікавинок:

  1. Гарно відтворюють звуки. Як дізналися науковці, єноти можуть пародіювати інших тварин. Загалом смугастики вивчаються понад 50 звуків.
  2. Вправні лапки. Не дарма єнотів називають злодіями. Маленькими пальчиками вони вправляються не гірше, аніж люди! Тому поряд з хитрунами слід завжди перевіряти кишені. До слова, через це їх важко тримати в клітках, адже єноти можуть відкрити будь-який замок чи засув (звісно ж, якщо він без ключа).
  3. 180 градусів. Саме на стільки єноти можуть повертати голову.
  4. Розумніші за кішок! І це – науково доведений факт. Рівень IQ єнотів майже такий, як у мавп.
  5. Хоч пухкенькі, але спритненькі. Ви тільки уявіть, єноти можуть бігати зі швидкість понад 24 км/год.
  6. Нічний спосіб життя. Як і всі хижаки, єноти найбільш активні вночі. Попри це з ними можна погратися і в день. От тільки занадто наполегливих вони можуть покусати або подерти кігтями.
  7. Справжнісінькі урбаністи. Єноти – чи не єдині дикі тварини, які люблять жити в містах. А особливо – шкодити людям.
  8. Здібні учні. При наявності вільного часу та бажання єнотів можна навчити танцювати, ритмічно плескати лапками й навіть мити посуд! Останнє – особливо корисна річ.
  9. Всеїдні. Попри те, що хижаки найбільше полюбляють м’ясо та рибу, вони також їдять ягоди, горіхи, сухофрукти, банани тощо.
  10. Мають схильність до ожиріння. У дикій природі єноти досить легко тримають себе у формі. Проте за інших обставин – при малорухливому способі життя та за надмірної кількості їжі – вони схильні до ожиріння. Тому за раціоном смугастиків слід дбати ретельно.
  11. Справжні розбійники. У дикій природі єноти живуть в норах. І це при тому, що вони не вміють (або просто не люблять) їх рити. Тому вони залюбки відвойовують житло у великих гризунів.
  12. Дороги дриґом. Єноти – одні з небагатьох тварин, які спускаються з висоти винятково головою вниз. І так – завжди!
  13. Справжні пострибунчики. Єнот може стрибнути з висоти четвертого поверху на тверду землю і це не завдасть йому ніякої шкоди.
  14. Вода – назавжди. Один з підвидів єнотів й отримав назву через дивне хобі – полоскун. Річ у тім, що смугастики дуже люблять мити абсолютно все. Бували випадки, коли проживаючи в квартирі з кішками, єноти часто купали муркотливих чотирилапих.
  15. Тисячі рецепторів. Єноти – справді унікальні тварини. Одним з доказів цього є величезна кількість рецепторів, вдало розміщених по всьому тілу. Завдяки цьому смугастики: бачать у повній темряві, мають неймовірний нюх, навіть з закритими очима можуть зрозуміти, що саме тримають у лапках.

До слова, побачити, погратися з десятком милих хижаків і навіть купити одного з них тернополяни можуть у Львові. Там є спеціально створений «Дім єнота».

Христина СЛОТА

Читайте також:
Хотів купити єнота: житель Тернополя став жертвою шахрайства