П’ятниця , 26.04.2024

Особливості ендопротезування колінного суглобу

Колінний суглоб є вельми потужним та складним, адже щоденно він повинен витримувати навантаження усього тіла, з цих же причин його травматичність також знаходиться на досить високому рівні.

Серед найсучасніших методів вирішення проблеми травм даного характеру є ендопротезування колінного суглобу. Більш детально про це можна дізнатися за посиланням arthroscopy.kiev.ua/эндопротезирование-коленного-сустава/, де розглянуто найбільш прогресивний тип операцій – артроскопія.

Що таке ендопротез?

За неможливості лікування або відновлення єдиним варіантом вирішенням цієї складної проблеми є встановлення спеціального протеза, що штучно виконуватиме функції пошкодженої частини колінного суглоба.

Зазвичай ендопротез складається з 4-х компонентів:

  • великогомілковий елемент;
  • стегновий компонент;
  • колінний компонент;
  • пластикова прокладка.

Встановлюється ендопротез хірургічним методом, найбільш прогресивним з яких є артроскопія. Артроскоп є мініатюрними інструментом, за допомогою якого хірург-ортопед здійснює підготовку для встановлення протезу. Головною особливістю даного типу операції є мінімізація наслідків хірургічного втручання та швидке загоєння.

Коли необхідна операція на коліні?

Насправді причин для хірургічного втручання щодо колінного суглоба досить багато. Переважно це серйозні захворювання та їх наслідки, що роблять лікування складним або взагалі неможливим.

Серед найбільш розповсюджених причин, коли є потреба в ендопротезуванні колінного суглобу, слід відзначити:

  • артрити та будь-які інші серйозні запалення суглобу;
  • артрози (особливо посттравматичного, деформуючого та диспластичного типу);
  • остеоартроз з відкладенням солей у суглобі;
  • хвороба Бехтерева;
  • некроз кісткової тканини;
  • вроджені аномалії колінного суглоба.

При цьому є також протипоказання, за наявності яких операція є неможливою. Серед таких – інфекції та запальні процеси в організмі, перенесені інфаркти та інсульти, онкологічні захворювання, тромбози, а також ожиріння та складні форми цукрового діабету.

Особливості операції

Операція з ендопротезування колінного суглобу передбачає підготовку (утворення жолобу з усуненням перепон) та безпосереднє встановлення протезу. Стандартне виконання передбачає хірургічний процес протягом 45-90 хвилин. В деяких випадках, коли є необхідним виконання пластики дефектів, процес може тривати 2-3 години.

Завдяки артроскопії хірургічне втручання значно полегшено, зокрема середня тривалість даного методу ендопротезування складає 30-60 хвилин. Крім того, післяопераційний період значно зменшений завдяки помірності пошкоджень.