Вівторок , 19.03.2024

Сергій Надал: «У Тернополі сучасні кисневі концентратори виробляють кисень безпосередньо у лікарнях»

Тернопіль зараз активно працює над тим, щоб у кожній лікарні була достатня кількість кисневих точок.

Надал і АртимовичЦе спеціальні кисневі концентратори, які виробляють кисень у самій лікарні. Про це повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Пряма мова

«Разом з медиками ми погодили моделі кисневих концентраторів, які вироблятимуть кисень безпосередньо у лікарні. Частину обладнання же встановлюють. Частина закуплена і прямує до Тернополя. Але пам’ятайте, медичний кисень, як і апарати штучної вентеляції легень, не панацея. Хвороба небезпечна. Боротьба за здоров’я і життя є спільною справою. Прошу кожного дотримуватися правил безпеки – уникати людних місць, носити маски у публічних приміщеннях, часто і ретельно мити руки», – зазначив Сергій Надал.

Для чого потрібний медичний кисень

Коли легенева тканина вражена, вона не здатна засвоювати кисень з атмосферного повітря. У такому випадку пацієнти, зокрема коронавірусні, потребують штучного насичення організму кисень. Інакше хворий може відчувати істотний дискомфорт, задуху, аж до непритомності.

Концентратори замість «допотопних» балонів

Медики користуються кисневими балонами, спеціальними ємностями для зберігання О2. Сьогодні в Україні високий дефіцит цих ємностей – їх необхідно замовляти. Крім того, ці балони потрібно спеціально возити на заправку, часто – за 50-100 км. Такі допотопні методи таять у собі те, що за форс-мажорних обставин пацієнти можуть просто залишитися без кисню.

Тому логічніше використовувати не балони, а кисневі концентратори, які є не сховищами, а спеціальними міні-фабриками. Концентратор отримує повітря з довкілля, стискає його і пропускає через спеціальні сита. Він не може повністю замінити дихання, як це робить апарат ШВЛ, але є вкрай необхідним для хворих середньої тяжкості.