Вівторок , 19.03.2024

Тернопільський монах “падре Серж” створить відеоблоги для своїх земляків-білорусів

Монах УГКЦ Сергій Гончаров знаний у соцмережах під нікнеймом «падре Серж» приїхав в Україну з Білорусі у 2011 році.

Сергій Гончаров

Монах Сергій Гончаров свої відеоблоги поширює у соціальних мережах під нікнеймом «падре Серж»

Живе і служить у Тернополі у монастирі редемптористів – згромадження Найсвятішого Ізбавителя. Щоденно отець записує українською мовою відеоблоги (влоги) на релігійну тематику, які стали вже досить популярними в мережах Youtube та Facebook.

Невдовзі він планує запустити влоги білоруською мовою для своїх земляків-білорусів, повідомляє Радіо Свобода.

Перший відеоблог монах Сергій Гончаров поширив у соціальних мережах під нікнеймом «падре Серж» навесні минулого року. Спершу влоги переглядали брати з монастиря, знайомі. Тепер у ютубі священник має понад 10 тисяч підписників, але окремі влоги переглянули і 200 тисяч людей, зокрема, про забобони.

“Я – редемпторист і наша місія йти до людей, які віддалилися від спілкування з Церквою, для яких, можливо, стандартна проповідь не промовляє», – розповідає монах Сергій.
Нещодавно у відеоблозі на тему «Божественний принцип української мови» священник розповів власну історію вивчення української мови. Адже він народився в Білорусі, жив у Мінську, вдома рідні спілкувались російською мовою. Це була його перша мова. Сам вивчив білоруську і саме її вважає рідною. Спілкується також італійською та англійською.

«Я з такої родини з Білорусі, яка номінально християнська. Більше практикує традиції християнства. Шукав сенси життя, відповіді на різні запитання. Жив у Міську, де переважно атеїстична частина Білорусі, там нема великого зацікавлення релігійним життям. Інша ситуація на Заході Білорусі, де католики щонеділі у костелі на службі. Багато роздумував і знайшов себе у християнстві. Подивився на історію християнської церкви в Білорусі, а тут греко-католицька церква була найбільша до приходу Російської імперії. 75 % білорусів були греко-католиками. Мені ця Церква була цікава. З нею познайомився у Жировицькому монастирі (Білорусь), засновником якого свого часу був святий Церкви Йосафат Кунцевич. Сьогодні це православний монастир, але у цьому місці дізнався про уніатську церкву, греко-католиків, релігію в Білорусі. Відчув щось своє своє, зустрівся з греко-католиками і так прийшов до рідної Церкви».

Отець Сергій Гончаров відстежує події у рідній Білорусі. Коли почались протести на його батьківщині, він записав звернення до українців із проханням підтримати його земляків.
Майже усі його білоруські знайомі перейшли через слідчі ізолятори лише тому, що почуваються білорусами і відстоюють право на вільну країну. Постійно обмінюється інформацією з греко-католицькими священниками з Білорусі, які відчувають тиск із боку білоруської влади.

У Білорусі по 10-20 людей приходять на Службу, і ти себе відчуваєш підпільним сектантом. Коли приїжджаєш на захід України, бачиш величезну традицію, яка збереглася. Ти тоді розумієш, що не бавишся в історичну реконструкцію, а є приналежний до справжньої, живої, церкви. Про історію і реальне життя – це і буду розповідати у влогах білоруською мовою. Відчуваю, як греко-католик, тяглість історії церкви, в яку увійшов», – говорить монах.

Сьогодні у Білорусі є близько 20 греко-католицьких парафій. Офіційно нараховується близько 10 тисяч вірних Білоруської Греко-католицької церкви. Але щонеділі на службах буває не так багато вірних, за словами отця, до пів тисячі осіб загалом.

У джинсах і священничому вбранні, з камерою на штативі – таким знають падре Сержа. Він старається розмовляти з людьми сучасною мовою про важливі речі, хоче, щоб його слова були доступними і зрозумілими.