Середа , 24.04.2024

У США помер відомий волонтер і меценат з міста Заліщики Ярослав Ганкевич

4 листопада у США помер уродженець міста Заліщики Тернопільської області Ярослав Ганкевич.

Ярослав Ганкевич

Впродовж багатьох років Ярослав Ганкевич працював директором Українського музею в Чикаго. Про смерть земляка у мережі Фейсбук повідомила Ольга Бенч.

“Український Національний Музей у Чикаго глибоко сумує з приводу відходу у вічність Ярослава Ганкевича, довголітнього президента та сина одного із засновників музею Олекси Ганкевича. Велика втрата для родини, громади і української культури. Ярослав Ганкевич прожив яскраве і цікаве життя, залишившись у пам’яті усіх, хто знали його, непересічною особистістю у професійній діяльності та у людських взаєминах. Він був людиною мудрою та розважливою, ніколи не забував про проблеми тих, хто поруч”. – йдеться у повідомленні.

Ярослав Ганкевич майже 14 років очолював Український Національний Музей у Чикаго, успадкувавши від батька цю місію волонтера і мецената, як справу цілого життя. Він був одним із тих, хто на початку ХХІ століття зуміли підняти на високий рівень музейництво у діаспорі, розбудовуючи приміщення, примножуючи колекції та фонди.

Завдяки його зусиллям, сьогодні у музеї створено сильну команду працівників і волонтерів, раду дирекції та правління. Найбільше уваги він віддавав спілкуванню з людьми, підтримував всіляко мистецькі програми, українсько-американські культурні зв’язки. Ярослав Ганкевич був справжнім сином свого народу та щиро вболівав за майбутнє України.

Ярослав Ганкевич народився 29 вересня 1943 року у місті Заліщики на Тернопільщині, у сім’ї вчителів Олекси та Анни Ганкевичів.

Батько Ярослава, Олекса Ганкевич був повітовим провідником ОУН. Під час завершення Другої світової війни родина Ганкевичів опинилася у Німеччині, а у кінці 40-их переїхала до США.

Ярослав Ганкевич у Чикаго навчався в католицькій школі св. Миколая, виховувався в Плаcті. Належав до куреня “Червона калина”. Після закінчення DePaul University працював фінансистом у відомих американських компаніях, згодом відкрив свій власний бізнес, займався меценатством та підтримкою українських громадських ініціатив, гідно продовжуючи справу свого батька.

Колектив Українського Національного Музею в Чикаго висловлює щирі співчуття рідним, близьким, знайомим з приводу важкої втрати – смерті Ярослава Ганкевича, українського патріота, музейника, чоловіка, батька, дідуся.

Читайте також:
У Збаражі від коронавірусу помер керівник центру первинної медичної допомоги