Вівторок , 19.03.2024

Завдяки термомодернізації в Тернополі поки стримують тарифи на тепло

Комунальникам вдається не змінювати тарифи завдяки програмі модернізації запущеній мером ще десять років тому.

Тернопіль, садочок, Надал

Тернопіль належить до найбільш енергоефективних міст України. Тут вже більше десяти років реалізовують комплексну програму термомодернізації, запроваджена ще під час першої командою міського голови Сергія Надала за участі міжнародних фахівців з Європи та США. Як показує практика, стратегія розумного використання енергоносіїв — єдиний спосіб боротися з високими тарифами.

Дітям у садочках тепло

Цього тижня завершили термомодернізацію садочка № 34: утеплено фасади, проведено заміну вікон. Як зазначив міський голова Сергій Надал, позитивні результати можна буде відчути вже протягом цього опалювального сезону. Влітку було проведено такі ж роботи у ще трьох дошкільних закладах.

Практика показує, що за рахунок термомодернізації для опалювання будівель споживається на 50-80 % менше енергії. В масштабах міста — це суттєва економія витрат на опаленні, незважаючи навіть на регулярне підвищення тарифів з боку уряду та газового монополіста НАК “Нафтогаз України”, що за останні три місяці підняв тарифи більше ніж на 70 %.

Ефективні технології

Втілюватися програма термомодернізації почалася десять років тому з обранням на посаду міського голови Сергій Надала. Тоді команда новообраного міського голови вирішила йти європейським шляхом — підійти системно до проблеми зруйнованого ЖКГ.

До розробки програми модернізації залучили фахівців із скандинавських країн та США. Для консультацій обрали ті організації, які найкраще розуміються на ресурсозбереженні. Незаперечними лідерами у цій сфері є країни Північної Європи: Швеція, Фінляндія, Норвегія, де достатньо суворі зими.

На першому етапі у місті провели енергетичний аудит і розробили детальний план змін на ближчі кілька десятків років. В рамках програми модернізації проводиться утеплення будівель та заміна вікон і дверей на енергозберігаючі. Відбувається заміна чотирьохтрубної системи постачання тепла на двотрубну, заміна котлів, насосів та іншого обладнання на комунальних підприємствах. Як наслідок тернопільським комунальникам вдалося в минулому сезоні скоротити споживання газу приблизно на 15 %, та споживання електроенергії на 20 %.

На сьогодні вже третина житлового фонду покрита ІТП, які дозволяють автоматично регулювати температуру у домівках залежно від температури на вулиці і тим самим не платити зайвого, коли надворі теплішає. Завершальним же етапом стане впровадження системи віддаленого керування і моніторингу процесу теплопостачання (SCADA), яка дозволить в режимі “реального часу”, контролювати роботу теплових мереж, виявляти тепловтрати і усувати їх.

Економія коштів людей

Результати роботи програми може відчути кожен. У місті вдається стримувати тарифи. Якщо б цієї програми не було, то кожна тернопільська родина заплатила б в середньому на 400-600 грн більше за комунальні послуги, як це є відбувається у багатьох містах України. Натомість, міським комунальникам вдається стримувати тарифи. Протягом останнього року у Тернополі кілька разів зменшували тариф на гарячу воду, попри постійне зростання ціни на газ. Тернопіль бореться з тарифами по-європейськи, спираючись на економію та ефективність.

Підтвердженням правильності стратегії міської влади є також нагороди отримані Тернополем. Зокрема 8 жовтня цього року наше місто стало найкращим у номінації “Найкраще енергоефективне місто”, обійшовши більше десятка конкурентів.