Субота , 27.04.2024

«Листи щастя» та перевірка стану автомобіля на дорозі: чого водіям чекати від нововведень у 2021 році

2021 рік принесе українським водіям «подарунки». А саме – «листи щастя» та перевірку технічного стану ТЗ просто на дорозі. Щоправда, такі сюрпризи чекають далеко не всіх.

Як повідомили нашим колегам з ТСН представники пресслужби Національної поліції України, зміни торкнуться вантажівок, автівок для перевезення пасажирів та інших комерційних машин.

«Листи щастя»

В Україні запускають автоматизовану систему зважування вантажівок у русі. Наразі в тестовому режимі працює шість комплексів. Вони лише за перший день роботи зафіксували порушень на понад 15 мільйонів гривень. За кілька місяців ймовірна сума, яка б мала потрапити до бюджету, сягнула позначки в пів мільярда гривень. Щоправда, штрафи поки нікому відправляють.

Система перевершила всі очікування, тому до кінця 2020-го по всій Україні встановлять ще 50 комплексів, а впродовж 2021-го – сотню.

«Обдурити чи об’їхати розумні ваги не вийде, – розповідають в сюжеті ТСН інженери-конструктори. – Система зважування у місці монтажу займає більшу частину узбіччя, а також розміщується в межах усіх смуг руху. Навіть якщо водій вантажівки спробує частково виїхати за межі ваги, відбудеться зчитування».

Отримані параметри автоматично передаються Укртрансбезпеці, експерти якої накладають штрафи.

До слова, під час зважування можлива п’ятивідсоткова похибка.

На Тернопільщині наразі таких комплексів немає.

Перевірка на дорозі

Ще одним нововведенням стала можливість правоохоронців перевіряти стан транспортного засобу буквально на дорозі. Це стосується не лише вантажівок, але й автомобілів, експлуатованих для пасажирських перевезень.

Для цього правоохоронці вже отримали спеціальні мобільні комплекси-лабораторії.

«Перевірка не буде стосуватися всіх автомобілів, – каже заступник керівника департаменту ППУ Олексій Білошицький. – Йдеться лише про пасажирські та вантажні перевезення, комерційні автомобілі. Відповідні ТЗ працівники поліції можуть зупиняти на дорозі й одразу на місці проводити огляд».

Для цього мобільні комплекси забезпечили рядом приладів. Серед них:

  1. Шумомір.
  2. Прилад для аналізу тонування скла.
  3. Вимірювач показників світла фар.
  4. Датчик люфту керма.
  5. Газоаналізатор та димомір.
  6. Зчитувач глибини малюнка шин (протектора).
  7. Комплект поворотних пристроїв для фур.

Як повідомляють правоохоронці, найприскіпливіше перевірятимуть маршрутні таксі та вантажівки. Тривалість комплексного огляду не перевищуватиме 20 хвилин.

Наразі ППУ закупила 30 мобільних лабораторій. Їх розподілять між всіма регіонами України.

Христина СЛОТА

Читайте також:
За місяць тернополяни купили в автосалонах 80 нових машин