Четвер , 18.04.2024

На Тернопільщині однорічна дівчинка померла через зерня кукурудзи: рідні звинувачують медиків (ВІДЕО)

Дитина смоктала торбинку, у якій були зерна кукурудзи.

Через зернятко кукурудзи у Тернопільській області померла дитина віком рік і два місяці. Воно перекрило їй дихальні шляхи і малеча задихнулася.

Однак родичі дівчинки певні: втратили її через медиків, які не надали належної допомоги. Лікарі ж стверджують, що мама з тіткою самі не захотіли лікувати дитину у них і пішли.

Про це йдеться 15 грудня у сюжеті ТСН.

Мама маленької Евеліни після смерті доньки на заспокійливих, каже її сестра Оксана Платко, і не в змозі розповідати, що сталося у той день. Говорить, що дитині у той день стало зле.

Дві сестри машиною завезли дівчинку в районну лікарню Підволочиська за десять кілометрів від села.

“Нас прийняли в травмпункт, надавали першу допомогу травматолог і гінеколог. Як вони це робили? Ніяк! Посвітила телефоном в горло, чи щось в дитини в горлі є, чи нема”, — розповідає сестра потерпілої.

Після цього, за словами жінки, вони десь пів години чекали педіатра. Дитина була бліда і задихалася.

“Він зняв маску, посвітив, каже: тут нічого нема. Я кажу: “Може аналізи зробити? Щось робіть”. Вони — нічого. Я кажу: “Дайте нам в Тернопіль допуск, дайте ще щось”. На те відповідь “ні”, — згадує жінка.

Але районний педіатр розповідає зовсім іншу історію. Що пропонували рідним швидку, яка мала б доправити дитину у Тернопіль, але вони кудись поділися разом із дівчинкою.

“Провели реанімаційні заходи, сатурація підвищилася до 94 і вирішили її відправити в обласну дитячу лікарню для дообстеження і встановлення точного діагнозу. Поки ми вирішували організаційні питання, мати з дитиною самовільно залишили відділення”, — говорить Богдан Помарянець, районний педіатр.

Так, вони пішли, підтверджує тітка, але лише через те, що дитині тут не надали потрібної допомоги. Довелося їхати в іншу лікарню, яка хоч і поруч — але вже на балансі Хмельниччини. Але й там хірург допомогти не зміг. Сказав, що дівчинці негайно потрібно до Тернополя. Відвезти ж до обласної лікарні могла лише швидка Тернопільщини. Тому родина повернулася до Підволочиська.

“Через годину мати другий раз надходить до нас у лікарню з дитиною у геть тяжкому стані. Знову ми її помістили у реанімаційне відділення, підключили апарат штучної вентиляції легень, але, на жаль, всі наші заходи ні до чого не призвели”, — говорить Богдан Помарянець.

І лише після розтину медики та рідні дізналися, що стало причиною асфіксії. Виявляється, дівчинка потягнула до рота зернятко кукурудзи, яке застрягло і перекрило дихальні шляхи.

“Виявляється в тій торбинці, яку дитина смоктала, була не тільки торбинка, а й зерна кукурудзи”, — зазначає педіатр.

Правоохоронці розпочали одразу два кримінальні провадження. За фактом смерті дитини і щодо лікарів.

“Це не належне виконання професійних обов’язків медичним працівником, щоб з’ясувати, чи кваліфіковану допомогу надали лікарі закладу, куди зверталися батьки за допомогою”, — говорить прессекретарка прокурора Тернопільської області Леся Гурецька.

Якби не згаяли кілька годин дорогоцінного часу,  то життя дитини можна було б врятувати, кажуть медики. Адже в обласній лікарні є спеціальне обладнання, яким можна було дістати це смертельне зернятко.