Четвер , 28.03.2024

Помер відомий футболіст, який виступав за тернопільський “Авангард” та київське “Динамо”

Сьогодні, 15 грудня, на 68-му році життя помер відомий у минулому футболіст київського “Динамо” Петро Петрович Слободян.

Петро Слободян

Про це інформує прес-служба футбольного клубу “Динамо”.

Легендарний футболіст народився 2 липня 1953 року у селі Шепарівці Коломийського району Івано-Франківської області.

Спортивному ремеслу навчався у футбольній школі міста Коломия. Втім, свою кар’єру професійного футболіста розпочинав на Тернопільщині.

У віці 17 років Петро Слободян дебютував у складі тернопільського “Авангарду”, до якого перейшов із бучацького “Колоса”.

За тернопільську команду успішно провів два сезони (1970-1972 рр.) і привернув увагу Валерія Лобановського, який на той час тренував дніпропетровський “Дніпро”.

Слободян прийняв запрошення Лобановського і переїхав у Дніпропетровськ, провівши там два сезони.

У 1974 році прийняв іще одне запрошення Лобановського і перейшов уже до складу київського “Динамо”.

За “Динамо” Петро Слободян виступав з 1975 по 1979 роки і взяв участь в історичних перемогах клубу. Володар Суперкубка УЄФА – 1975, чемпіон СРСР 1975 і 1977 років. Майстер спорту міжнародного класу.

У 1975 році Петро Слободян дуже вдало провів переможний поєдинок киян у Суперкубку УЄФА проти мюнхенської “Баварії”, а у 1977-му році в ¼ фіналу Кубка Чемпіонів забив вирішальний гол у ворота “Баварії”, який дозволив динамівцям пробитися до півфіналу.

У Києві футболіст провів п’ять сезонів і близько сотні матчів. Могло бути довше і більше, але на заваді стали травми, які переслідували Слободяна чи не всю кар’єру. Через це виступи у великому футболі він закінчив у розквіті сил – у 27 років. Провів два матчі за збірну СРСР.

Після завершення кар’єри футболіста Петро Слободян почав працювати викладачем на кафедрі фізичного виховання університету імені Т. Г. Шевченка. Згодом став завідувачем кафедри. Паралельно виступав за команду ветеранів київського «Динамо», яку деякий час навіть очолював.

Посаду в університеті залишив у 1998 році, а в 2001 очолив київську «Оболонь», яку відразу ж вивів до вищої ліги. На тренерському містку «пивоварів» Слободян трудився двічі: перший раз тренував команду з 2001 по 2004, другий – з 2006 по 2008 роки. Після завершення роботи в «Оболоні» вирішив більше уваги приділяти сім’ї і повернутися до викладацької діяльності.

У 2020 році Петру Петровичу указом Президента України було присвоєно Орден «За заслуги» ІІ ступеня.